Общият път в изкуството

Общият път в изкуството

Време за прочитане: 3 мин.

В поредица от публикации ще ви срещнем с творби на фамилии художници и потомствени автори от фонда на Художествена галерия – Русе.

Днес представяме Дило Дилов и Долорес Дилова

Дило Дилов е един от ярките представители на импресионизма в българската живопис. Отношението му към изкуството се формира по време на следването му в Белградската художествена академия. Негов професор е Мило Милунович – възпитаник на френската школа и последовател на Сезан. Дило Дилов твори пейзажи и натюрморти. Любим мотив в платната му е отвореният прозорец. Често изобразява натюрморт пред прозорец, с изглед към улица или море. С любов и специфично отношение към колорита рисува пейзажи от българското Черноморие – Балчик, Созопол, но и гледки от градовете София и Плевен. В картините няма точно предаване на форми и обеми, силата на въздействие се крие в богатата палитра, съпоставката на цветните петна и начина на полагане на мазките. Струите от светлина и въздушност създават усещане за динамика. С лично отношение към природата и света, картините на Дило Дилов са спонтанни, искрени, въздействащи и днес.

Долорес Дилова

Първият, най важен за нея човек и учител е баща ѝ Дило Дилов. Израства в неговото ателие, сред натюрморти, интериори, разкази за художниците Матис, Пикасо, Сезан. Безценен е урокът, който научава – един художник освен талантлив трябва и да е много постоянен. Другият учител и вдъхновител на Долорес Дилова е природата. Любими са местата около Каварна, където често се завръща през годините. Радва се на гледките, облаците, цветовете, а индивидуалната енергия на всяко кътче прелива в картините. Рисува любимото море, смокините, драпериите, които носят приказност и магия, къщите – реални и въображаеми. Един от основните изразни средства е цветът, гамата е ярка и искряща, колоритът – експресивен с много светлина, композициите носят усещането за спокойствие и уравновесеност. Думите на Долорес Дилова обобщават отношението на двамата автори към природата, емоционалната връзка с нея и внушенията, изразени в платната: „Художникът рисува не само това, което има пред себе си, но и това, което вижда в себе си… Искам цялата тази натура и красота да поема на един дъх, като пещ да я изгоря в душата си и я превърна в мой свят в картините”.

Дило Дилов е роден на 10 юли 1914 г. в с. Лазарово, Врачанско. След завършване на гимназиалното си образование живее и работи в София. През 1937 г. заминава да учи в Художествената академия в Белград. Атмосферата, в която учи е пропита от естетическите принципи на импресионизма и постимпресионозма. Поради войната последната година е принуден да се върне в България и се дипломира в Софийската художествена академия при проф. Никола Ганушев – 1942 г. Въпреки тогавашните разбирания за традиционната живопис, Дило Дилов остава верен на импресионизма и модерната европейска живопис. В този стил работи до края на своя живот и остава негов ярък представител в българското изобразително изкуство.От 1960 до 1974 г. е Творчески секретар на Групата на художниците в Плевен. Член е на Съюза на българските художници – София от 1957 г. и на Управителния му съвет до 1984 г. През 1958 г. организира откриването на Художествената галерия в Плевен.Реализира две самостоятелни изложби в София на „Раковска” 125 през 1968 и 1976 г., една в Плевен, в Ловеч и Ростов на Дон – Русия. През 1983 г. работи в ателиетата на СБХ в Париж. Посмъртно са организирани няколко юбилейни изложби. Негови творби притежават почти всички галерии в страната и много частни колекции у нас и в чужбина: Австрия, Франция, Югославия, Чехия, Румъния, Унгария, САЩ, Русия, Япония, Кипър, Германия, Тунис и др. Двукратно печели Конкурса за Наградата на София с творбите си: „Александър Невски” и „Народния театър”Иван Вазов”.

Долорес Дилова завършва Художествена академия – София, специалност “Живопис” при проф. Иван Кирков. Участвувала е в изложби в Австрия, Франция, САЩ, Русия, Англия, Гърция, Италия, Унгария и др. Самостоятелни изложби: София – 1989, 1992, 1997, 1999, 2004, 2008, 2010, Париж – 1992, 1993, 2002, Канзас сити /САЩ/ – 1993, 2000, Аоста /Италия/ – 1994, Драма /Гърция/ – 1998, Берлин /Германия/ 2001, Амстердам /Холандия/ 2004, Лондон /2009/, Москва /2009/, Хангджоу, Китай /2014/. Долорес Дилова е носител на първа награда в конкурса “Млад живописец” – 1987 г. и наградата на конкурса “Човекът и морето” – 1988 г., “Изложба на годината” за 1998 г., Голямата награда на СБХ на Биенале на малките форми, 2008 г., номинирана за националната награда „В. Димитров – Майстора” 2013 г., Голямата награда за живопис на Бианале “Приятели на морето”, Бургас 2014.Нейни творби има в НХГ и в други галерии в страната, а също така и в частни галерии и колекции във Франция, Англия, Италия, Германия, Япония, Израел, САЩ, Испания, Австрия, Гърция, Турция, Унгария, Кипър, Швейцария и др.От 1993 г. е създател и преподавател в Частната академия по изобразително изкуство “Жул Паскин”. През 1997 г. печели конкурс и специализира в Париж, Франция. През 2003 г. е една от основателките на ЖЕНСКА ЛИБЕРАЛНА МРЕЖА в България, а от 2011 г. е член на УС на Съюза на българските художници и председател на УС на фондация „Поддържане на изкуството в България”. Д. Дилова живее и работи в София.

Сподели:

Още новини от деня