Общият път в изкуството

В поредица от публикации ще ви срещнем с творби на фамилии художници и потомствени автори от фонда на Художествена галерия – Русе. Какъв е пътят в изкуството? Лесно ли е да продължиш напред към личностно и творческо израстване с наследствата от миналото и даденостите на настоящето? Изпитанието да станеш художник, когато живееш в семейство на художници или отстояваш своята индивидуалност с човека до себе си. Дарбата да споделиш в материал видяното и преживяното, емоциите. Влияния, приемственост, размисъл, собствен път. Къде се преплитат те, как всеки поема и следва своята съдба? Философия, концепция, художествени експерименти се прилагат в процеса на създаване на произведенията. Родствените връзки са различни, но пътят е общ – този на изкуството.

Днес представяме Иван Ненов и Екатерина Савова – Ненова. Иван Ненов учи в Художествената академия при Никола Ганушев, като се дипломира през 1925 г. при Никола Маринов. През 1928 г. сключва брак със своята състудентка от академията Екатерина Савова-Ненова. Творческия си път започва в областта на интимно-психологическия портрет. Основно работи в областта на живописта, графиката, мозайката, малката пластика. През 1942 г. Иван Ненов участва във Венецианското биенале с картината „Писмото”, днес във фонда на русенската галерия. Тази творба съчетава двете любими теми на автора – „интериора” и „жената“.

Екатерина Савова-Ненова е родена през 1901 г. в София. 1925 г. завършва живопис в Художествената академия при проф. Никола Маринов. Работи като художник на свободна практика. Член на Дружеството на независимите художници. Твори в областта на портрета, пейзажа, фигуралната композиция и натюрморта Преподавател по рисуване в института за подготовка на детски учителки (1942-1962). Реализира няколко самостоятелни изложби и участва в художествените изложби на Съюза на българските художници и на жените художнички. В творбата си „Портрет на Наташка“ съчетава уменията си на рисувач с усета за колорит и светлина.

Сподели: