„Добрата новина в моето училище, моя квартал и моя град”

Обявиха общоградски ученически конкурс „Добрата новина в моето училище, моя квартал и моя град”

Фондация „Бряг“ обявява общоградски ученически конкурс „Добрата новина в моето училище, моя квартал и моя град” в две възрастови категории: от 1 до 4 клас и от 5 до 8 клас. Творбите трябва да бъдат в размер до една страница и да се изпращат на e mail: editor@briag.bg до 28 февруари 2018 година.

Авторските новини ще бъдат оценявани от жури, включващо двама журналисти и педагог, като ще бъдат включени в сборник на същата тема и ще бъдат публикувани във в. „Бряг” – Русе.

Наградите за победителите са таблет, фотоапарат, книги и читателски карти за РБ „Любен Каравелов”.

Награждаването ще стане на голям детски празник „Новинарник” до 30 март 2018 г.

Конкурсът е част от проект „Добрите, лошите и фалшивите новини в медиите и социалните мрежи“, който се реализира по програма „Знание и растеж“ на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“.

В рамките на проекта деца от четвърти, пети и шести клас на ОУ „Отец Паисий“ имаха възможност да се учат как да откриват добрите новини и да различават фалшивите. Те получиха отговор на въпросите дали се пишат двойки за грешките в медиите, има ли фалшиви новини в старите вестници, кой е „дядото“ на съвременните медии. Получиха и насоки как в потока от многообразна информация по телевизията, вестниците и интернет да проверяват истинността на чутото, видяното, прочетеното и да не се доверяват на непроверена информация. Запознаха се и с основните принципи за писане на творби в журналистическите жанрове.

Сподели:

Още новини от деня