Предвиждат още 40 декара на територията на Свободна зона - Русе за нов ТИР паркинг

Ограничават достъпа на тирове над 10 тона в Русе. Планът за общински паркинг се съгласува с ВиК, Енерго Про и АПИ

Община Русе предлага налагането на забрана за навлизане на тирове над 10 т в града. С вертикална пътна маркировка ще се ограничат транзитно преминаващите тежкотоварни автомобили в няколко точки в Русе, а тези, свързани с местната индустрия и магазини, ще получат пропуски за зареждане.

Решението бе съгласувано с представителите на Пътна полиция и АПИ. То се налага по повод километричните опашки от тирове по бул. „България“ в посока Дунав мост, които затрудняват придвижването на русенци и пътуващите от Мартен, Сандрово, Индустриална зона „Тегра“ и Индустриален парк Русе. Засиленият трафик се дължи на войната в Украйна, тъй като пътуващите от изток през Кавказ и Русия сега преминават през Турция и България. Подобна е ситуацията и в другите български градове по трасето – Стара Загора, Велико Търново и Бяла, където автомобилите биват спирани, за да изчакат.

„Проблемът е с международно и национално значение и трябва да се реши генерално. Очакват ни тежки месеци с голям поток от туристи, ремонт на Дунав мост и евентуално продължаваща война“, каза Пенчо Милков.

За да облекчи ситуацията в дългосрочен план, общинското ръководство работи за изграждането на голям паркинг за над 700 тира, свързан със системата на контролно-пропускателния пункт. През април в Община Русе постъпи официално инвестиционно предложение и бе разработен Подробен устройствен план за обособяването на такъв паркинг върху общински терен. Той премина съгласуване с РИОСВ и РЗИ и чака одобрение от ВиК, Енерго Про и АПИ.          

След окончателното приемане на документите проектът ще бъде подложен на гласуване от общинските съветници, за да може строителните да започнат възможно най-скоро и трафикът да бъде облекчен.

Сподели: