2 нови "Мото Гуци" са от днес на дежурство в русенската полиция

ОД на МВР – Русе: От утре започва традиционната акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Време за прочитане: < 1 мин.

На 15 септември стартира традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Тя ще продължи до края на месец октомври и ще се проведе с различни инициативи. Първата започва на 15 септември. Седмицата от 15 до 22 септември е обявена за „Седмица на превенция на детската пътна безопасност”, а 21 септември – „Ден без загинали на пътя“. Успоредно с това ще продължат и полицейските операции за контрол на скоростта и други нарушения на пътя, насочени към осигуряване безопасността не само на децата на пътя, а и на всички участници в движението.

Преди началото на учебната година са извършени проверки в районите на детските градини и училищата за маркировка, осветление, сигнализация с пътни знаци.

Извършват се охранителни проверки на учебните заведения. Провеждат се срещи с охранителите, които ще трябва да следят за хора със съмнително поведение и се обсъждат действията, които те трябва да предприемат като забележат противообществени прояви или други инциденти.

Традиционно, преди и по време на тържествата за първия учебен ден в училищните дворове, в районите край тях и на кръстовищата с интензивно движение ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие.
През периода на акцията служители на полицията ще осъществяват още и засилен контрол в часовите периоди преди началото и след края на учебните занятия. Полицаите ще подпомагат безопасното движение и пресичане на децата и на техните придружители. По улиците с интензивно движение в училищните райони и извън тях ще следят и дали водачите спазват стриктно ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки, като ще контролират и правилното пресичане от страна на пешеходците.

В линка ще имате възможност да се запознаете и с препоръките за безопасност към децата и възрастните, подготвени от експертите от ГДНП – МВР:   БЕЗОПАСНОСТ ПО ПЪТЯ ДО УЧИЛИЩЕТО И ОБРАТНО 

Сподели:

Още новини от деня