2 нови "Мото Гуци" са от днес на дежурство в русенската полиция

ОД на МВР – Русе: От утре започва традиционната акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

На 15 септември стартира традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Тя ще продължи до края на месец октомври и ще се проведе с различни инициативи. Първата започва на 15 септември. Седмицата от 15 до 22 септември е обявена за „Седмица на превенция на детската пътна безопасност”, а 21 септември – „Ден без загинали на пътя“. Успоредно с това ще продължат и полицейските операции за контрол на скоростта и други нарушения на пътя, насочени към осигуряване безопасността не само на децата на пътя, а и на всички участници в движението.

Преди началото на учебната година са извършени проверки в районите на детските градини и училищата за маркировка, осветление, сигнализация с пътни знаци.

Извършват се охранителни проверки на учебните заведения. Провеждат се срещи с охранителите, които ще трябва да следят за хора със съмнително поведение и се обсъждат действията, които те трябва да предприемат като забележат противообществени прояви или други инциденти.

Традиционно, преди и по време на тържествата за първия учебен ден в училищните дворове, в районите край тях и на кръстовищата с интензивно движение ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие.
През периода на акцията служители на полицията ще осъществяват още и засилен контрол в часовите периоди преди началото и след края на учебните занятия. Полицаите ще подпомагат безопасното движение и пресичане на децата и на техните придружители. По улиците с интензивно движение в училищните райони и извън тях ще следят и дали водачите спазват стриктно ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки, като ще контролират и правилното пресичане от страна на пешеходците.

В линка ще имате възможност да се запознаете и с препоръките за безопасност към децата и възрастните, подготвени от експертите от ГДНП – МВР:   БЕЗОПАСНОСТ ПО ПЪТЯ ДО УЧИЛИЩЕТО И ОБРАТНО 

Сподели: