ОИК – Русе не уважи жалба от ПП „Възраждане“ относно нарушение на ИК по време на предизборната кампания в Русе

В ОИК Русе е постъпила жалба с вх. № 161  от 09.10.2019 г. от Дилян Саманджиев-  упълномощен представител на ПП Възраждане“, в която се твърди за извършени нарушения на 08.10.2019 г  в конферентна зала на университетския „Канев център“ представляващ съставна част на държавния Русенски университет „Ангел Кънчев“, свързан с реално проведено предизборно агитационно мероприятие на кандидата за кмет на МК „ВМРО- БНД и НФСБ“ Галин Григоров, придружаван от целия Предизборен щаб на коалицията. Мероприятието е широко отразено в медиите, където ясно се вижда брендът на университета, който недвусмислено показва, че предизборното събитие е на територията на държавния Русенски университет. Твърди се , че това представлява нарушение на чл.182 от ИК, забраняващ всяка предизборна дейност в държавните институции, включително държавните университети.

В жалбата е вписано, че това нарушение е сезирана ЦИК, в лицето на неин зам- председател, и становището на ЦИК е, че нарушението е на лице и е необходима бърза реакция на ОИК – Русе, за да не се превърне нарушението в прецедент на местно и национално ниво.

Приложени към жалбата са: Публикация на „Акцент“, скрийншот, на който може да се видят многобройните публикации, свързани с предизборната проява на МК „ВМРО- БНД и НФСБ“ в държавният русенски университет.

Като взе предвид изложеното в жалбата и извършената проверка в „Канев център“ , както и многобройните прояви, концерти, постановки и други събития в залата, ОИК Русе намира, че същата е  място, в което се провеждат различни обществени събития и не е учебно заведение, нито има статут на което и да е било от изброените в чл.182 ал.1 ИК. По тези съображения жалбата се явява неоснователна и недоказана, поради което следва да бъде оставена без уважение.

Сподели:

Още новини от деня