ОИЦ - Русе започна обиколката на Русенска област от Борово

ОИЦ – Русе започна обиколката на Русенска област от Борово

 Областният информационен център – Русе започна днес от Борово обиколката си по общините в област Русе съвместно с представители на Национална служба «Съвети в земеделието» – Русе (НССЗ-Русе). За участие в тях са поканени представители на общинските администрации, читалищата, местния бизнес и земеделски производители.  

«Подготовката на България за европейското финансиране през третия програмен период 2021 – 2027» е основната тема на всички планирани събития. А специалистите от Съвети в земеделието запознават аудиторията с актуална информация за   Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020  и схемите за подпомагане.  Те съобщиха, че по настоящата ПРСР възможността да се кандидатства за финансиране се удължава до 2022 г. и за това ще има информационни срещи.

По време на срещата в Борово експертът от ОИЦ- Русе Диана Аврамова представи новия фокус на европейското финансиране през програмен период 2021 – 2027 и новите национални програми, чрез които ще се кандидатства за  финансиране на проекти. Тя акцентира върху техните цели, приоритети и допустими кандидати. Управителят на центъра Камелия Махакян коментира подготовката на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони и значението на Местните инициативни групи за местното развитие. През следващия програмен период ресурсът за подхода ЛИДЕР ще бъде увеличен от 5 на  10 %, подчерта тя.   

Във вторник обиколката продължава със среща в Бяла, в сряда е във Ветово, в четвъртък  в Две могили, петък в Иваново, а следващата седмица – в Сливо поле и Ценово.  

Сподели: