ОИЦ - Русе награди победителите в онлайн конкурса "Имам бизнес идея"

ОИЦ – Русе награди победителите в онлайн конкурса „Имам бизнес идея“

Изключително сме доволни, че успешно участвахме в онлайн конкурса на Областния информационен център – Русе за млади предприемачи „Имам бизнес идея!“, заявиха победителите в него Яна Константинова Златанова и Владислав Антониев Николов, които днес получиха от управителя на центъра Камелия Махакян наградите си – Bluetooth тонколонки. Те са само допълнение към привилегията на 1 юни да участват в специално организирано събитие в София Тех парк, където ще се срещнат с успешни предприемачи.

Яна и Владислав са единадесетокласници от Професионалната гимназия по икономика и управление (ПГИУ) „Елиас Канети“ – Русе, а бизнес идеите им са свързани със здравословния начин на живот и екологията.

За Владислав успехът в този конкурс е хубав подарък за 18-я му рожден ден, който е на 29 май. Идеята, която му донесе наградата, се нарича METAN TRASH и търси екологично решение на проблема с биоотпадъците – разделно събиране и преработка с цел получаване на метан и компост. Споделя, че тази идея му хрумнала покрай коледните и новогодишни празници, тъй като тогава семейството му изхвърлило много храна. „Зная, че при разлагане на биологичните отпадъци се отделя метан, а той 4 пъти по-силно от въглеродния диоксид загрява земята и това ме накара да се замисля как може да се използва този ресурс, за да се постигне екологичен и бизнес ефект“- казва Владислав. Освен че има интерес към новите технологии, младежът също обича да готви, а това може да предопредели неговия по-нататъшен път на развитие. По време на 22-рото издание на ТФ ФЕСТ 2019 – Пловдив през април той участва с друга екоиновация  и печели второ място със сайта, който я рекламира.

Другият победител в нашия конкурс, Яна, вече показва изявени лидерски качества в бизнеса. Нейният отбор печели първо място в конкурса за учебно – тренировъчни фирми на същия фестивал и специалната награда за активно участие чрез туристическата компания „Дунавско село“, която залага на селския туризъм и съпътстващите атракции. В онлайн конкурса за млади предприемачи „Имам бизнес идея!“ тя участва с проект „Кафене TREE HOUSE“. 

Предлага създаване на уютно кътче за отдих сред природата или просто в градския парк, изградено изцяло от дървен материал на 7 метра над земята,  където се сервират ароматно кафе и домашно приготвени здравословни изкушения. „Обичам природата, но в нашето населено място няма много места за отдих за хора на моята възраст и така се роди идеята ми“, споделя Яна. От сега тя е фокусирана в програмирането, а през миналата година спечели летен тренировъчен лагер в Канада с оригинална презентация.

Да участват в конкурса на ОИЦ- Русе двамата възпитаници на ПГИУ „Елиас Канети“ били насърчени от своята учителка Татяна Георгиева, за което специално й благодарят. За тях това било интересно и полезно предизвикателство.

Яна и Владислав проявиха интерес и към информацията, която експертите на ОИЦ им дадоха за възможностите, които европейската програма „Eразъм +“ предоставя на креативни и предприемчиви младежи като тях.

Онлайн конкурсът за млади предприемачи е обща инициатива на Мрежата от 27-те Областни информационни центъра и на Централното координационно звено към Администрацията на Министерски съвет. Той е част от инициативата на Европейската комисия  „Европа в моя регион 2019“.

Сподели:

Още новини от деня