съдебна палата русе съд прокуратура

Окончателно една година затвор за откраднат телефон

Окръжен съд – Русе потвърди като правилна и законосъобразна първоинстанционната присъда, с която Й. В. е осъден на една година лишаване от свобода при общ режим за кражба в условията на повторност.

На 04.09.2018 г. около 3,30 ч. пострадалият Д. П. слизайки от такси, изпуснал мобилния си телефон. Следващият клиент на това такси бил подсъдимият. В този момент Д. П. се усетил, че телефонът му е паднал в таксито и набрал номера си. Подсъдимият казал на шофьора да вдигне телефона си, но той му отговорил, че не звъни неговия. Тогава Й. В. решил да вземе чуждия телефон и започнал да бърка под седалката, откъдето и извадил телефона на пострадалия. Заявил на водача, че апаратът е негов и поискал таксито веднага да спре – на място преди първоначално посочения адрес.

Окръжният съд счете, че правилно първата инстанция е квалифицирала деянието като кражба, тъй като се касае за забравен от пострадалия мобилен телефон в таксито, която вещ е отнета от подсъдимия.

Й. В. е осъждан два пъти, като за първото си осъждане е реабилитиран. Второто му осъждане (също за кражба) определя квалификацията „повторност“, тъй като не са изминали 5 години от изтичането на изпитателния срок.

Според въззивния съд наказанието, наложено от първоинстанционния, е законосъобразно и се явява справедливо. „С така определеното наказание по вид и размер при ефективното му изтърпяване подсъдимият ще бъде изолиран от обществото за подходящ срок, като в същото време ще има възможност да преосмисли поведението си напред.“ – пише още в мотивите на съдебния акт.

Решението на Окръжен съд – Русе е окончателно и не подлежи на обжалване.

Сподели:

Още новини от деня