Окончателно осъдиха личен лекар от Русе за смъртта на негов пациент

Време за прочитане: 2 мин.

Върховният Касационен съд постанови окончателна присъда за  общопрактикуващия лекар д – р Борислав Тодоров от гр. Русе – управител на АПИМП ”Групова практика д- р Борислав Тодоров и сие”, който бил признат за виновен за смъртта на своя пациент Драгомир Димитров на 57г. от гр. Русе /служител на ОДМВР-Русе/, починал през м. септември 2012г. На личния лекар e наложено наказание Лишаване от свобода за срок от една година, изпълнението на което е отложено за срок от 3 години затова, че през периода 10.09.-12.09.2012г. поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, източник на повишена опасност каквато е лекарската професия причинил смъртта на Димитров.

Пациентът бил с изкуствена клапа на сърцето и приемал постоянно медикаменти, въпреки това лекарят не се съобразил с основното му кардиологично заболяване и постоянно приемания медикамент, не снел подробна анамнеза, не извършил пълен медицински преглед и необходимите изследвания и не го изпратил още първия ден за своевременна консултация с кардиолог за специализирана помощ и лечение, а поставил грешна диагноза и предприел самостоятелно 3 дневно лечение с медикамент, който бил противопоказен за Димитров с оглед постоянно приемания от него антикоагулант. Това довело до бързо прогресиране на развиващото се кардиологично заболяване на пациента и настъпили необратими увреждания, довели до смъртта му. Съдът призна за виновен личния лекар затова, че не е оказал своевременна, достатъчна и качествена медицинска помощ на своя пациент и не му издал направление за специализирана консултация с кардиолог за своевременно диагностициране и адекватно лечение.  Фрапиращото в случая е, че общопрактикуващият лекар д- р Борислав Тодоров бил личен лекар на Димитров от 12 години и знаел за извършената сърдечна операция и приемания антикоагулантен медикамент, но ”пропуснал” тези обстоятелства при назначеното и проведеното от него „лечение”, което се оказала смъртоносно за неговия пациент.

Съдебната сага по това дело продължила 3 г. и 5 м. и започнала през м. септември 2015 г. в Окръжен съд –  Русе, който постановил първата присъда на д-р Тодоров. След обжалване и връщане делото било разглеждано 3 пъти в Апелативен съд – Велико Търново и 3 пъти във Върховния касационен съд. Извършени били 3 Съдебно –медицински експертизи с участието на общо 11 лекари, разпитани 25 свидетели.

Осъдения д-р Тодоров бил защитаван от 4 –ма адвокати, сред които прави впечатление името на  софийския адвокат Даниела Доковска, срещу които се изправил известния русенски адвокат Венцислав Великов, представляващ конституираната като граждански ищец и частен обвинител съпруга на починалия Димитров. Три различни съдебни състава от различните съдебни инстанции, разглеждали делото, постановили 3 пъти осъдителна присъда за личния лекар, като на 28.01.2019 г. д- р Борислав  Тодоров за 4 –ти пореден път, този път окончателно бил признат за ВИНОВЕН за смъртта на своя пациент Драгомир Димитров от Върховния касационен съд. 

Този случай е емблематичен с това, че е един от редките случаи в България, когато осъденият е  общопрактикуващ лекар, като в преобладаващия си брой делата за т.нар. ”лекарски грешки” са срещу лекари специалисти от различни медицински специалности.

/Източник – Искра Тодорова/

Сподели:

Още новини от деня