съдебна палата русе

Окончателно решение по дело за катастрофа от преди три години в Русе

Окръжен съд – Русе отмени оправдателното решение от 10.04.2019 г. на първоинстанционния съд по отношение на 51-годишния Ц. Ж. и му наложи административно наказание глоба в размер на 1000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца. 

Инцидентът е от 05.07.2016 г. Обвиняемият управлявал лек автомобил „Волво“ като се движел по ул. „Борисова“ в посока гарата. Завивайки наляво към бул. „Неофит Бозвели“, изчаквал пешеходците, пресичащи по пешеходната пътека, когато бил ударен в предната дясна врата от мотоциклет, идващ от гарата. Водачът му, както и самият мотор изхвърчали на десет метра встрани, а по-късно се установило, че мотоциклетистът е получил средна телесна повреда.

Според първоинстанционния съд обвиняемият не е бил виновен за произшествието, тъй като видно от автотехническата експертиза, мотоциклетът се е движел със скорост по-висока от 68,4 км/ч и сам се е поставил в невъзможност да предотврати възникнала опасност за движението чрез намаляване на скоростта и спиране пред предвидимо препятствие.

След протест от прокурора Окръжен съд – Русе, след като разгледа делото в открито съдебно заседание, се произнесе с решение, с което отмени това на Районен съд – Русе и призна Ц. Ж. за виновен в това, че при управление на МПС вследствие на нарушение на правилата за движение по пътищата – чл.37, ал.1 от ЗДвП (При завиване наляво за навлизане в друг път водачът на завиващото нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне насрещно движещите се пътни превозни средства), по непредпазливост причинил на М. Д. средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на челюстта, трайно затрудняване на движенията на врата за срок повече от тридесет дни, трайно затрудняване на движенията на ляв горен крайник за срок повече от тридесет дни и постоянно разстройство на здравето, неопасно за живота, поради което го освободи от наказателна отговорност и му наложи административно наказание глоба в размер на 1000 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца.

Решението е окончателно.

Сподели:

Още новини от деня