темида съд дело

Окончателно три години лишаване от свобода за наркоразпространител

Постановената от Окръжен съд – Русе на 26.06.2019 г. присъда бе потвърдена от две инстанции. Тогава 51-годишният И. Н. бе осъден на три години лишаване от свобода при първоначален строг режим за това, че на 08.06.2018 г., в гр.Русе в условията на опасен рецидив без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – хероин и метамфетамин всичко на обща стойност 2282,55лв., от които разпространил хероин с нето тегло 0.2198 грама чрез продажба на Е. Д. Делото протече по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият призна изцяло фактите и обстоятелствата по обвинителния акт.

Въпреки наложеното наказание под законовия минимум, И. Н. го е обжалвал пред Апелативен съд – Велико Търново, а след това и пред Върховния касационен съд, тъй като го е счел за несъразмерно тежко. И въззивната, и касационната инстанция са приели, че отчетените от окръжните съдии смекчаващи отговорността обстоятелства не разкриват личността на подсъдимия като такава с по-ниска степен на обществена опасност, спрямо която може да бъде въздействано поправително с по-ниско наказание. В решението си касационните съдии отново са подчертали, че престъплението е извършено само месеци след освобождаването на подсъдимия от затвора, където е изтърпявал наказание от десет години и шест месеца лишаване от свобода за грабеж.

С това присъдата на Окръжен съд – Русе, с която И. Н. е осъден на три години лишаване от свобода при първоначален строг режим вече е окончателна.

Сподели:

Още новини от деня