Окончателно 8 месеца лишаване от свобода и 600 лв. глоба за подсъдим, управлявал МПС без книжка

Тричленен състав на Окръжен съд – Русе потвърди присъдата на Районен съд – Бяла, с която на З. М. е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 8 месеца и глоба в размер на 600 лв. за управление на МПС без шофьорска книжка.

Подсъдимият е на 32 години, безработен, правоспособен водач на МПС от 2019 г., с множество нарушения на Закона за движение по пътищата, осъждан 10 пъти, последния от които за управление на МПС под въздействието на марихуана и метамфитамин. Това се е случило на 21.05.2020 г., за което е бил осъден на лишаване от свобода за срок от 3 месеца с 3-годишен изпитателен срок и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца. На 03.01.2022 г. отново бил заловен да шофира под въздействието на наркотици, за което временно му било отнето свидетелството за управление.

Въпреки, че знаел, че е лишен от шофьорската си книжка, на 02.02.2022 г. привел в движение собствения си лек автомобил „БМВ“, чиято регистрация била служебно прекратена след извършеното от него на 03.01.2022 г. Около 15 ч. бил спрян за проверка от полицейски служители, които констатирали, че регистрационните номера на „БМВ“-то са от друг автомобил. Подсъдимият бил изпробван за употреба на алкохол, като пробата била отрицателна. Той отказал да бъде тестван за наркотици, за което му бил съставен акт. Отказал да даде и кръвна проба.

С присъда от 10.11.2022 г. Районен съд – Бяла го е признал за виновен за управлението на МПС в срока на изтърпяването на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството и го е осъдил на 8 месеца лишаване от свобода при общ режим и глоба в размер на 600 лв. Приведено в изпълнение било и наказанието от 3 месеца лишаване от свобода по предходната присъда също при първоначален общ режим. Приспаднато било предварителното задържане от 15.02. до 18.02.2022 г., както и времето, през което е бил под домашен арест от 19.02. до 15.04.2022 г.

Подсъдимият е поискал да бъде отменена тази присъда и да бъде постановена оправдателна такава, алтернативно, да му бъде намалено наказанието.

Окръжен съд – Русе счита, че първоинстанционният съд е анализирал подробно събраните доказателства и е достигнал до правилни изводи. Безспорно от показанията на четирима незаинтересовани от изхода на делото свидетели е било установено извършването на престъплението. За него законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода до 3 години и глоба от 200 до 1000 лв. Законосъобразно Районен съд – Бяла е определил наказанията за З. М. между минимума и средата на посоченото в Наказателния кодекс за това деяние. Като отегчаващо обстоятелство са били отчетени десетте осъждания, сочещи на упорито несъобразяване със законите в страната. „Въпреки налаганите му през годините сравнително леки наказания, с тях не е постигнато целеното поправително въздействие, като той упорито продължава с противоправното си поведение.“ – допълват въззивните магистрати. Според тях, правилно е било приведено в изпълнение и наказанието по предходното осъждане, в изпитателния срок на което е било извършено настоящото деяние.

Решението на Окръжен съд – Русе, с което е потвърдена изцяло присъдата на Районен съд – Бяла, е окончателно и не подлежи на обжалване.

Сподели: