съдебна палата русе съд прокуратура

Окръжен съд – Русе задържа под стража обвиняем за наркоразпространение

Окръжен съд – Русе взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на З. А., привлечен като обвиняем за това, че в условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешение придобил и държал с цел разпространение метамфетамин с нето тегло около 30 грама на обща стойност 750 лева, от който на 21.12.2021 год. разпространил чрез продажба 5 грама.

Адвокатът на обвиняемия поиска „домашен арест“ с мотив, че това е единичен случай, а освен това няма опасност подзащитния му да влияе на свидетелите, тъй като вече са разпитани пред съдия. Прокурорът припомни, че само преди 45 дни по отношение на З. А. е влязла в сила условна присъда за същото деяние. Според него, производството е в начална фаза и предстои да бъдат проверени оперативните данни, че лицето системно осъществява тази дейност.

Окръжен съд – Русе счете, че към този ранен етап от разследването са събрани достатъчно доказателства, от които може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. Освен това е налице реална опасност от укриване и извършване на престъпление от страна на осъждания З. А., ако не бъде задържан. Според съда има достатъчно данни, че обвиняемият е държал високорискови наркотични вещества в продължителен период от време, което сочи на упоритост в умисъла му и склонност да извършва престъпления като процесното. Поисканата от защитата мярка „домашен арест“ би била нецелесъобразна, предвид данните, че е извършвал деянията от дома си.

Определението на Окръжен съд – Русе, с което се взема мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на З. А., може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

Сподели: