съдебна палата русе съд прокуратура

Окръжен съд – Русе осъди подсъдим за това, че е причинил смърт по непредпазливост

Време за прочитане: < 1 мин.

Окръжен съд – Русе в процедура, протекла по съкратеното съдебно следствие, определи на  31-годишния Я. И. наказание в размер на 2 години и 8 месеца лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок за причинена смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда.

Подсъдимият призна изцяло вината си относно случилото се на 20.05.2019 г. в центъра на гр. Русе. Тогава той минавал покрай заведение „Тирол“ на паркинга на хотел „Дунав“. Там бил пострадалият Г. И., който поради получена в миналото черепно-мозъчна травма, често си говорел сам на висок тон. Я. И. се ядосал от подвикванията и под влияние на изпитото голямо количество алкохол, му нанесъл удари с юмруци по главата и по лицето. Г. И. паднал на земята и си ударил главата в плочките, а подсъдимият продължил да му нанася удари с ръце и с крака. Свидетели сигнализирали на тел.112 и пострадалият бил откаран в болница в много тежко състояние, където въпреки извършените две операции на главата, на 24.05.2019 г. починал.

След признаването от подсъдимия на всички факти по обвинителния акт съдът е длъжен да намали наказанието му с една трета, поради което първоначално определените четири години лишаване от свобода се редуцират на две години и осем месеца. Със същата присъда подсъдимият е осъден и да заплати 80 000 лв. обезщетение на дъщерята на Г. И.  

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Апелативен съд – гр. Велико Търново.

Съгласно чл. 16 от НПК подсъдимият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Сподели:

Още новини от деня