съдебна палата русе съд прокуратура

Окръжен съд – Русе разглежда дело за унищожен в кораб по река Дунав слънчоглед

Утре, 27.09.2022 г., от 10,30 ч. в Окръжен съд – Русе ще се проведе открито заседание по търговско дело за унищожен слънчоглед на борда на кораб по река Дунав.

Исковата молба е от ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ срещу „Рубишипс“ ООД. Застрахователят твърди, че на 21.09.2020 г. в пристанище Лом товарен кораб „Рубишипс“ е бил натоварен с малко над 923 000 кг слънчоглед на стойност около 400 000 евро. След два дни корабът се сблъскал с тласкаща композиция „Виена“. За да предотврати по-нататъшно проникване на вода в товарното пространство и потъване на кораба, „Рубишипс“ засяда на десния бряг на река Дунав. В резултат на сблъсъка и настъпилите пробойни част от слънчогледа е бил погубен в реката. Все още годната част от стоката е била претоварена на друг кораб. Погиналият слънчоглед е бил малко над 474 000 кг на стойност почти 200 000 евро. Тъй като за него е била сключена застраховка, „Булстрад“ са изплатили тази сума на собственика му и са предявили иск срещу корабната компания за възстановяване на това обезщетение.

В първото по делото заседание Окръжен съд – Русе е назначил съдебно-техническа експертиза с вещо лице „Капитан по вътрешните водни пътища на Европа“, който да отговори каква е причината и чия е вината за плавателното произшествие. По искане на страните впоследствие е била назначена тройна такава експертиза и е бил допуснат оглед на местопроизшествието.

По време на утрешното съдебно заседание ще бъдат изслушани трите вещи лица, едното от които е Председателя на Диспашорско бюро при Българска търговско-промишлена палата. С тяхно участие ще бъде извършен и огледа, който ще се визуализира на екраните в съдебната зала въз основа на предоставените GPS-данни от Сръбския AIS, Дата Пейджинг и Перискал.  

Сподели: