съдебна палата русе съд прокуратура

Окръжна прокуратура – Русе предаде на съд шофьор, нарушил правилата за движение и причинил смърт на велосипедист

Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 30-годишен шофьор, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на велосипедист.

Обвинението срещу Ивелин Д. е за това, че на 08.06.2016 г., в гр. Русе, при управление на лек автомобил „Фолксваген Пасат“ нарушил правилата за движение по пътищата, като при избиране скоростта на движение се движил с 64,9 км/ч., при разрешена за конкретния пътен участък в населено място, максимално допустима скорост от 50 км/ч. и по непредпазливост причинил смъртта на велосипедиста Иго З. на 75 години. Престъпление по чл. 343, вр. чл. 342, от НК.

Ивелин Д. управлявал лек автомобил по бул. „Цар Освободител“, като се движил в средната пътна лента. Обвиняемият решил да изпревари двата автомобила пред него, като за целта увеличил скоростта си на движение до 64,9 км/ч. и преминал в лявата пътна лента. В този момент за него се открила видимост напред по цялото платно за движение и към мястото на което се намирал велосипедиста – в дясната лента за движение. Изведнъж, без се огледа назад и наляво и да се убеди, че поведението му няма да създаде опасност за другите участници в движението, без да пропусне превозните средства, които се движели, по пътните ленти, в които той възнамерявал да навлезе и без да подаде сигнал, че възнамерява да извърши маневра, велосипедистът предприел пресичане на пътното платно на булеварда, пресякъл средната пътна лента и навлязъл в лявата лента за движение. В този момент обвиняемият възприел велосипедиста и предприел рязко спиране. Независимо от това, настъпил удар между велосипеда и автомобила, управляван от обвиняемия. При ударът Иго З. получил множество травматични увреждания, като по път за болницата починал.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Сподели: