темида съд дело

Окръжна прокуратура – Русе предаде на съд шофьор, причинил смърт на пешеходец

Време за прочитане: < 1 мин.

Обвинението на Окръжна прокуратура – Русе срещу И. Х. е за това, че на 23.12.2018 г. в гр. Русе, при управление на лек автомобил „Ауди“,  нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат на което причинил смъртта на Н. П., като деянието е извършено на пешеходна пътека – престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „б“ пр. 1 вр. ал. 1 вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Обвиняемият е правоспособен водач, но бил многократно наказван по административен ред за извършване нарушения по ЗДвП /издадени общо 23 наказателни постановления и 11 фиша/.

Сутринта на 23.12.2018 г., около 10:40 часа, обвиняемият управлявал лек автомобил по бул. „Цар Освободител“ в гр. Русе.  В това време пострадалата Н. П. била в парковата зона между двете платна на бул. „Цар Освободител“ и била застанала пред пешеходната пътека, държала на повод куче, огледала се и изчакала два автомобила да преминат, след това предприела пресичане на пътното платно. При присъствието на пешеходец, обвиняемият не намалил скоростта на движение и не спрял автомобила, а продължил да се движи, вследствие на което блъснал с предната част на автомобила пресичащата жена и кучето, което тя разхождала. Вследствие на настъпилия сблъсък пострадалата  получила множество и тежки травматични увреждания, в областта на главата и гърдите и независимо от проведеното лечение, на 05.04.2019 г. починала.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Сподели:

Още новини от деня