северин

Окръжният прокурор Георги Георгиев: Северин Надеждов Красимиров от днес е предаден на съд

Досъдебното производство за смъртта на Виктория Маринова приключи. Окръжна прокуратура – Русе изготви обвинителен акт, с който единственото обвиняемо лице по делото – Северин Надеждов Красимиров, от днес е предаден на съд. Той ще отговаря по три обвинения. Едното е за извършени от него блудствени действия с Виктория Маринова. Второто е за извършено от него изнасилване. Третото е за извършено от него убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, каза днес административният ръководител на Окръжна прокуратура – Русе Георги Георгиев по повод внасянето в съда на обвинителния акт след убийството на Виктория Маринова на 6 октомври 2018 година в града ни.

През последните 5 месеца работихме активно по това дело, подчерта окръжният прокурор. Събирани са доказателства, за да се провери всяка една версия за убийството. Назначени и приети са били над 15 експертизи, а са разпитани над 30 свидетели. Изискани са много документи и справки. Получено е съдействие от прокуратурата и полицията във ФРГ. Десетина дни след извършване на престъплението е задържан Северин Красимиров. Той е доведен в България и е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, каквато има спрямо него и до момента.

Разследването показва, че става дума за престъпление със сексуален мотив. По време на разследването не са събрани доказателство за това трите престъпления да имат нещо общо с професионалната реализация на жертвата. Установено е, че вечерта преди престъплението Северин Красимиров е бил на празненство, където е употребил алкохол и под негово влияние в ранните часове на 6 октомври 2018 година е тръгнал пеш към дома си. Тогава е срещнал жертвата, изпитал е сексуално влечение за удовлетворението на което е нанесъл побой. След тези удари е пристъпил към сексуално посегателство и тя е починала.

Проверени са всички версии, като това е единствената, по която са събрани доказателства и е конструирана обвинителната теза. В хода на досъдебното производство Северин Красимиров се призна за виновен и даде подробни обяснения, които потвърждават становището за мотива на престъплението. Има множество веществени доказателства – негови дрехи и вещи, които са били в жертвата по време на убийството и пр.

Г-н Георгиев благодари на главния прокурор за доверието и съдействието, за неуморната работа на разследващия полицай и на всички служители от Второ районно управление на МВР и на Криминална полиция. Благодарности получиха и експертите от Института по криминалистика и криминология на МВР, съдействали при изготвянето на профили на извършителя и при работата със свидетелите. Благодарност имаше за бързите ДНК – експертизи, помогнали за идентифициране на извършителя на престъплението. Специална благодарност бе изказана и на прокуратурата във ФРГ във връзка с европейската заповед за арест.

Понастоящем има издадено постановление, с което лицето е приведено от ареста в Русе в затвора, където ще изчака насрочването на делото от съда.

Обясненията на Красимиров са градирали в хода на разследването, подчерта г-н Георгиев в отговор на журналистически въпроси за признанието относно изнасилването и съпричастността му към него. При допълнителните въпроси е обвинен и за тези престъпления. Към момента признава вината си, посочи окръжният прокурор.

Категорично е ясно, че той е бил сам. Записите на видеокамерите и огледите на местопроизшествието показват, че е действал сам, стана ясно днес. Няма ДНК – материал от друго лице по тялото на жертвата, нито по неговите дрехи. Няма доказателства, че е действал на мястото с друго лице или да е бил подбуден да извърши престъплението. Установено е цялото му поведение през последните 24 часа преди престъплението.

Правено е претърсване в дома му и са иззети дрехите му, по които е имало следи от биологичен материал, обясни г-н Георгиев. Те са изследвани от експерти и е установено, че съдържа кръв от жертвата и от Северин Красимиров. Биологичният материал по дрехите на убитата показва, че профилът съвпада напълно с този на Северин Красимиров и няма друг ДНК – материал освен неговия.

При разпита Северин Красимиров твърди, че по време на празненството е употребил наркотично вещество. При завръщането му в България са взети за изследване кръв и урина. Подложени са на експертиза и резултатите са, че там няма следи от наркотично вещество.

Свидетелите, присъствали на рожденния ден, също не казва, че там някой е употребявал такива вещества.

Експертите в затвора в Ловеч са имали възможност да го наблюдават в продължение на месец и според тях има лека степен на умствена изостаналост, която е от ранна детска възраст. То не е психична болест и не го лишава от възможността да разбира смисъла и свойството на деянието, да ръководи постъпките си и да носи наказателна отговорност. Това е тяхното заключение, подчерта Георги Георгиев и изрази позицията, че нямат съмнения в неговата психологична годност.

Лицето е прегледано от съдебен лекар в момента на задържането във ФРГ. Нараняванията по неговото тяло са били по – видими към момента на задържането. Те са били типични за престъпленията, в които е обвинен и за механизма, по който са извършени. Става дума за наранявания по коленете, ръцете и по тялото, свързани с растителността в района на местопроизшествието. Местен съдебен лекар също изразява мнение, че нараняванията може да се дължат на това, в което е обвинен.

За умишлено убийство законът предвижда най – тежките наказания по НК, вкл. доживотен затвор без замяна. Засега се очаква да се види как ще се развие процесът в съдебната му фаза, особено в ситуацията на съкратено съдебно следствие.

Няма други обвиняеми лица по делото. Той сам е организирал пътуването си във ФРГ. Лицето, което го е превозвало, не е знаело ,че целта на пътуването на Северин Красимиров е да се укрие от разследващите органи в България. Няма да бъде обвинена и леля му, в чиято къща е живеел.

В рамките на около месец се очаква да бъде насрочено т. нар. разпоредително заседание, сподели г-н Георгиев.

сн. Архив

Сподели:

Още новини от деня