Опело Христово в катедралния храм "Света Троица" в Русе

Опело Христово в катедралния храм „Света Троица“ в Русе

Велики или Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На днешния ден не се служи Света литургия, а богослужение, наречено Царски часове. Песнопенията са посветени на страданията, смъртта и погребението на Христос.

Днес преди обяд в катедралния храм „Св. Троица” се извърши вечернята, по време на която се изнася Светата плащеница с изобразеното на нея положено за погребение тяло Христово. Тя се постави пред изнесеното в средата на храма разпятие, там се извършва поклонение в края на вечернята. Традицията е през целия ден хората да се покланят на Светата плащеница. 

Тази вечер се извърши богослужение с Опелото Христово. Това е едно последование, като се редуват кратки тропари, предавайки ни настроението на всичко онова, което е свързано с преживяването по време на подготовката на тялото Христово за погребение. Там са и Неговата майка, Неговите ученици, свети Йоан Богослов, жените мироносци, Йосиф и Никодим – за всички тях чуваме в текстовете на Опелото Христово.

Богослужебните последования бяха възглавени от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум в съслужение с храмовото духовенство.

Опело Христово е последование, което ни предава преживяването по време на подготовката на Христовото тяло за погребение – все едно сме там, на Голгота.

В края на богослужението, така все едно сме на Голгота, пред кръста, от който е свалено тялото Христово, положено върху камъка и повито вече с чистата плащеница, заедно с Божията майка и Неговите ученици, всички тръгваме към гроба, в който да положим тялото Христово. Затова духовниците и вярващите излязоха от храма и участваха в литийно шествие. След литията свещеници издигнаха пред западния вход на храма високо Светата плащеница, държейки двете ѝ страни така, че всички хора да могат да минат под нея и да влязат в храма. /на снимките/

Сподели: