Европейски ден без загинали на пътя – EDWARD 0

Операция „Европейски ден без загинали на пътя – EDWARD се провежда днес в Русе

За четвърта поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността, сред страните-членки на мрежата и нейните партньори се осъществява проектът „Project EDWARD“ (European Day Without A Road Death) с наименование за Република България „Операция „Европейски ден без загинали на пътя – EDWARD“. Проектът е подкрепен от Европейската комисия, като през 2019 г. е планирано операцията да се проведе на 26 септември, а целта е в този ден да няма загинали при пътни инциденти.

В България тази година операцията ще протече под мотото „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!“. Идеята е всички участници в движението да помислят за рисковете, с които се сблъскват или на които може да изложат останалите, за това как самите те могат да допринесат за намаляването на опасностите на пътя.

За главен координатор по изпълнението на операцията за страната ни е определена Главна дирекция „Национална полиция. От МВР е създадена организация и за партньори на операцията са поканени министерства, държавни и изпълнителни агенции, областните управители, общините чрез Националното сдружение на общините в Република България, омбудсманът на Република България, регионални управления на образованието, агенции, представители на различни професионални и браншови организации, неправителствени организации, фондации, спортни клубове, детски градини, училища, университети, медии – телевизионни, радио, печатни, електронни, популярни личности и други традиционни партньори на операцията, заявявали официално ангажираността си към EDWARD.

Главна дирекция „Национална полиция” популяризира акцията, чрез интернет страницата си на адрес: https://www.mvr.bg/opp/edward. На страницата на EDWARD в интернет – #ProjectEDWARD https://projectedward.eu/bg/ е активен т.нар. „брояч” на деня, отчитащ оставащото време до 26 септември.

На територията на ОДМВР – Русе, както и в цялата страна, в Европейския ден без загинали ще се проведе 24-часов контрол на движението по пътищата, за недопускане на тежки ПТП с ранени и убити. В операцията ще се включат максимален брой полицейски служители, а спрямо нарушителите ще се прилага принципът на нулева толерантност. Ще бъдат използвани и всички технически средства за контрол на скоростта.

НА 26 СЕПТЕМВРИ НЕКА ВСИЧКИ ОБЕДИНИМ УСИЛИЯ И С ОТГОВОРНО ПОВЕДЕНИЕ ДА ПОСТИГНЕМ ОБЩАТА ЦЕЛ – ДА НЯМА ЗАГИНАЛИ ПРИ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ.

Сподели: