Описание, елементи и функции на DJ контролери

Описание, елементи и функции на  DJ контролери

DJ контролерът е устройство, което се свързва към компютър чрез USB и копира работата на стандартен DJ комплект. Стандартният комплект на DJ е два „грамофона“, на които се възпроизвеждат различни композиции и между тях е разположен миксер (устройство, което помага да се направи плавен преход без паузи от една композиция към друга).

Мониторът на компютъра показва списък с песните, които DJ ще пусне по време на изпълнение, както и всички основни функции на контролера, като време на песента, скорост, ниво на силата на звука и т.н. Някои контролери имат вградена звукова карта (устройство за запис на музика на компютър). Ако тази функция не е налична, тя трябва да бъде закупена отделно.

Съвременните контролери обикновено включват:

• Контролен панел с бутони, копчета, джог колела, плъзгачи за ръчно управление на софтуера и настройките. Състоянието на системата, нивото на силата на звука и други параметри се отразяват на дисплея и с помощта на цветни индикатори.

• Аудио интерфейс за предаване на аудио и MIDI сигнали към лаптоп, управление на процесори и системи за усилване на звука, в зависимост от свързаността.

• Някои нови модели също имат възможност за управление на iOS устройства.

Почти целият DJ софтуер може да се управлява с мишка и клавиатура, но необходимостта от превъртане през голям брой менюта за намиране на функции, въвеждане на параметри и други действия е твърде трудоемко и отнема много време. Ето защо по-голямата част от диджеите предпочитат хардуерни контролери.

Ключов фактор: софтуер

Докато контролерът осигурява оперативен контрол на програми и приложения, звуковата революция в света на диджейството се случи благодарение на пробив в разработката на софтуер. Това е софтуерът, който върши цялата основна работа, позволявайки ви да манипулирате музикални файлове. В допълнение към зареждането на вашата музикална библиотека в паметта на вашия компютър, софтуерът управлява прехвърлянето и възпроизвеждането на файлове и създава виртуални миксиращи декове. Софтуерът, заедно с DJ приложения, следи всички операции на смесване, прилага филтри, позволява ви да избирате и прилагате семпли, записвате и редактирате миксове, променяте формата на вълната, а също така изпълнява десетки други „умни“ функции, които в миналото не са били налични или са изисквали тежко външно оборудване.

Източник: muzikalen.bg

Сподели: