Опияняващият и екзотичен балет “Баядерка” представя на 15 февруари Държавна опера - Русе

Опияняващият и екзотичен балет “Баядерка” представя на 15 февруари Държавна опера – Русе

Опияняващият и екзотичен балет “Баядерка”, който за първи път беше поставен на русенска сцена преди близо две години, отново ще стопли сърцата на ценителите на танцовото изкуство в нашия град.

Той ще бъде представен на 15 февруари, сряда, от 19 часа в Доходното здание.

В ролята на Никия, както и на премиерата, ще се превъплати солистката на русенската балетна трупа Станислава Караджова – Пенчева.

Като Солор ще й партнира японецът Масаки Такада.

Върховният жрец ще бъде пресъздаден от Михаил Дамянов, а като принцеса Гамзати ще дебютира японската балерина Рейна Онума.

Режисьорската версия и постановката  в две действия са на акад. Калина Богоева.

Сценографията е на именития български художник Иван Токаджиев, а костюмите са дело на талантливата Яна Дворецка.

Балетът сътворен от хореографът Мариус Петипа по либретото на Сергей Худяков и музиката на Лудвиг Минкус, е създаден за бенефиса на примата на Имперския руски балет Екатерина Вазем (в ролята на Никия). Премиерата е в Каменния театър в Санкт Петербург на 23 януари 1877 г., а сцената от Царството на сенките е една от най-известните в балетното изкуство и се счита за шедьовър в кордебалета.

В България „Баядерка“ е поставена за първи път едва през 2012 г. на сцената на Софийска опера и балет, като последващите няколко представления са съкратени  версии на творбата.

Баядерка“ (La Bayadère) разказва трагичната любовна история на индийската танцьорка Никия и воина Солор, а опияняващата  екзотика на индийските танци завладява публиката със средствата на класическия балет.

Билети на каса Опера и на

www.ruseopera.com

Сподели: