съдебна палата русе съд прокуратура

Определенията, с които са задържани двама обвиняеми за наркоразпространение, влязоха в сила

Определенията на Окръжен съд – Русе, с които е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на А. В. и И. М., са потвърдени от Апелативния съд и вече са в законна сила.  

Според прокуратурата, на 13.09.2022 г. двамата русенци без надлежно разрешително са държали с цел разпространение високорисково наркотично вещество марихуана. От 38-годишния А. В. са били иззети 2500 грама на стойност 15 000 лв., а от 32-годишния И. М. – 70 грама за 420 лв. Двамата са били привлечени към наказателна отговорност и по още едно обвинение – за това, че в гр. Сливо поле в съучастие помежду си в нарушение на установените правила са засяли и отглеждали 216 бр. растения от рода на конопа.

Въззивната инстанция е приела за законосъобразен извода на Окръжен съд – Русе, че е налице обосновано предположение за съпричастността на обвиняемите към деянията, за които са привлечени. Това се установява както от доказателствата по делото, но така също не се оспорва и от двамата мъже. Според тричленния състав, правилно Окръжният съд е счел, че е налице реална опасност А. В. и И. М. да се укрият и извършат друго престъпление. Въпреки възраженията на защитниците, че доверителите им не са осъждани, имат постоянни адреси и са съдействали на разследващите органи, и двете инстанции са категорични, че обвиняемите са лица с висока степен на обществена опасност, а голямото количество наркотични вещества и създадената организация за тяхното разпространение несъмнено водят до извода за реална опасност мъжете да се укрият и да извършат друго престъпление.  

Определенията на Окръжен съд – Русе, с които е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на А. В. и И. М., вече са окончателни.

Сподели: