Организацията на българските скаути представи в библиотеката изложбата „Скаутство за момчета“ на Бейдън-Пауъл  -  един от най-влиятелните наръчници за младежта, публикувани някога“

Организацията на българските скаути представи в библиотеката изложбата „Скаутство за момчета“ на Бейдън-Пауъл  –  един от най-влиятелните наръчници за младежта, публикувани някога“

На 20 октомври Организацията на българските скаути представи в библиотеката изложбата „Скаутство за момчета“ на Бейдън-Пауъл  –  един от най-влиятелните наръчници за младежта, публикувани някога“. Трите принципа на скаутството са дълг към Бога, дълг към страната и ближния, както и дълг към себе си и това личи от посланието на всеки експонат.

Изложбата представя 10 табла с историята на организацията и 20 книги на 15 езика – на български, английски, немски, чилийски език и др.. Най-старата книга е от началото на 20-и век и е написана от лорд Робърт Бейдън-Пауъл, който е основателят на скаутството. Тя е издадена през 1907 година, но още не е преведена на български език. Това е целта на Слав Гиндянов – настоящия президент на организацията, който я ръководи в последната година, а от девет години насам е доброволец. Друга интересна книга в експозицията е „Разговори край лагерния огън“ на Нубар Керестиджиян. Той е българин, но сега живее с внуците си в Уелс. Във витрините са подредени и отличителни знаци на скаутите – униформа, различни шалчета, значки, знамена и др.

Интересен факт е, че най-възрастният скаут в страната също е русенец и е на 69 години. Неговото име Теодор Пеев. Клубът в крайдунавския град включва над 100 члена, като най-многобройна е групата на т.нар. „вълчета“ – деца между 6 и 11 години. Те се над 50. В национален мащаб скаутите наброяват 500. В последните години русенските скаути са участвали в многобройни международни инициативи. Например на олимпиадата в Пьонгчанг през 2018 година като доброволци са участвали двама българи. Един от тях е бил русенецът Борислав Попов, който сега е студент втори курс в Манчестър. Участник от Русе е имало и в световното джамборе в Невада през 2019 година, където са се събрали над 48 000 души от цял свят.

Тази година се отбелязват 110 години от запалването на искрата на скаутското движение през далечната 1911 година, само четири години след създаването на движението в Англия. Организацията е възстановена в България през 1991 година, а догодина местният клуб ще отбележи 10 години от своето възстановяване, което е били на 12 октомври 2012 година.

Експозицията ще бъде до края на месец октомври в Регионална библиотека „Любен Каравелов“. След това ще посети Смолян, Плевен и София.

Зам областният управител Синан Хебибов връчи на президента на организацията Слав Гиндянов поздравителен адрес от името на областния управител Борислав Българинов. Поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе Пенчо Милков бе връчен от Лачезар Иванов – експерт в областта на спорта.

Сподели: