Оркестърът на Държавна опера - Русе под диригентството на Жан Ив Годен ще представи интересен симфоничен концерт

Оркестърът на Държавна опера – Русе под диригентството на Жан Ив Годен ще представи интересен симфоничен концерт

На 24 септември от 19 часа в зала „Филхармония“ оркестърът на Държавна опера – Русе под диригентството на Жан Ив Годен ще представи интересен симфоничен концерт.

Жан – Ив Годен е френски оркестров диригент, ръководител на хоровия регионален ансамбъл на Coréam (Poitou-Charentes) и диригент на „ Хоров ансамбъл 17“ (Ла Рошел).

Неповторимият творчески път на френския диригент Жан-Ив Годен започва с присъждането му на Първа награда за дирижиране през 1978 в Екол Нормал дьо Мюзик в Париж, където той учи в класа на известния диригент, композитор и педагог Маестро Пиер Дерво.

През 1993 започва дългогодишната творческа връзка на Жан-Ив Годен с българските музиканти. За периода 1997-2004 той е първи гост-диригент на Русенската филхармония.

Вече повече от две десетилетия Маестро Годен работи с Русенската филхармония. Русенският оркестър е ежегоден участник във фестивалната програма на вече отдавна утвърдения фестивал за хорова и симфонична музика „ Ле Кореад“ във Франция.

С любов и с чувство на признателност, с почит и респект към дългогодишната му диригентска и организационна творческа дейност, французите го наричат „Човекът-оркестър“, „Емблематичният ръководител на фестивала „Ле Кореад“, „Човекът на страстта и щастието“.

Програмата  на симфоничният концерт  този петък е класическа и включва увертюра „Егмонт“, Симфония № 7 от Лудвиг Ван Бетовен, Адажио от Концерт за кларинет и оркестър от Волфганг Амадеус Моцарт и Сцена и ария за кларинет „Луиза ди Монфорд“ от Михал Бергсон.

Солист на концерта е талантиливият кларинетист от Държавна опера – Русе – Здравко Саралиев, който от 2001 работи в Русенска филхармония. В настоящия момент е водач на кларинетовата група на оркестъра на Държавна опера-Русе. Изнася камерни концерти във Видин, Враца, София и Русе.Член е на Фестивалния оркестър към фестивала “ Мартенски музикални дни“ – Русе от неговото основаване. Участва в проектите на Генезис оркестър с диригент Йордан Камджалов. Като  кларинетист в състава на Пловдивски симфоничен оркестър и оркестъра на Харлем театър Ню Йорк изнася множество концерти по цял свят. Активно участва в концертния живот на град Русе и  като камерен изпълнител. Има записи за БНТ и  БНР.  Преподава кларинет в Националното училище по изкуствата – Русе.

Концертът, на който русенци ще имат възможност да се насладят този петък, 24 септември в зала Филхармония, ще бъде представен и на музикалния фестивал „Ле Кореад“, провеждащ се във Франция всяка година в началото на месец октомври, с участието на Русенска филхармония.

Сподели: