Ортопедът проф. Пенчо Косев със съвети за придвижване при лед и сняг за избягване на травми

Ортопедът проф. Пенчо Косев със съвети за придвижване при лед и сняг за избягване на травми

Във връзка с влошените метеорологични условия и заледяванията по улици и тротоари значително се увеличава броят на травматологично пострадалите граждани.

Най-голям е броят на пострадалите възрастни хора, а при тях процесът на възстановяване след травми и фрактури е много по-тежък и продължителен.

С оглед на тяхната безопасност и по-голяма сигурност началникът на клиника „Ортопедия и травматология“ към УМБАЛ КАНЕВ АД проф. д-р Пенчо Косев съветва по възможност да не излизат от домовете си, освен ако това не е съвсем наложително.

Ето и няколко съвета за по-безопасно ходене по леда:

1️⃣Начинът, по който ходим при нормални условия (на първата картинка), е опасен заради ъгъла, под който пада тежестта на тялото ни. Ходенете по този начин „кара“ всеки крак да поеме цялата тежест на тялото под такъв ъгъл, който не е перпендикулярен на повърхността. По този начин се „накланяме“ назад и е много по-лесно да паднем на хлъзгавия лед.

2️⃣ Правилният начин да ходим по заледени участъци (на втората картинка), е да сме леко приведени напред и цялата ни тежест да отива на крака, който стъпва пръв напред. Пингвините използват тази техника, за да се задържат на леда, без да падат.

Сподели:

Още новини от деня