Осми фестивал "Русчуклийска среща" ще се проведе в събота

Осми фестивал „Русчуклийска среща“ ще се проведе в събота

На 23 март от 10 часа в спортен комплекс „Дунав“ ще се проведе осмото издание на Националния фестивал на школи и клубове за любители, изучаващи български народни танци „Русчуклийска среща“. Събитието ще премине под патронажа на кмета на Община Русе Пламен Стоилов. Организатор и домакин на проявата е Танцова школа „Играорци“.

Във фестивала ще вземат участие над 500 души от всички краища на страната – София, Стара Загора, Ботевград, Мадан, Своге, Елена. Конкурсът ще протече в три кръга. В първия участниците ще изпълнят две автентични хора по свой избор, като едното ще бъде от региона, от който е групата. Под шеговитото название „Играете каквото Ви душа сака“ на размер 11/16 ще премине вторият етап, в който клубовете ще покажат майсторство и оригиналност. Тук може да видим разработка на хоро, фрагмент от дивертисментен танц, сюжетно или тематично обиграване. Третият етап ще определи Мис и Мистър „Русчуклийска среща 2019“, които ще се надиграват на ръченица.

В края на фестивалната програма всички участници и гости ще могат да се насладят на специалния поздравителен концерт на ФТТ „Найден Киров“, с главен художествен ръководител Богдан Донев.

Многоуважаван професорски колектив, в състав председател на журито – проф. д-р Даниела Дженева – зам. ректор на АМТИИ, гр. Пловдив и главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тракия“, проф. д-р Антон Андонов – ръководител катедра „Българска народна хореография“ при АМТИИ, д-р Петьо Кръстев – сътрудник към БАН, ще отличи най-добрите на сцената, като раздаде 19 различни награди.

Каним всички русенци и любители на българския фолклор! Вход свободен.

Директор и организатор на фестивала е Богдан Донев.

Сподели:

Още новини от деня