съдебна-палата-русе

Остават в ареста двама мигранти без документи, опитали да пресекат границата

Потвърдени са взетите от Районен съд – Русе мерки за неотклонение задържане под стража по отношение на двама обвиняеми с неустановена самоличност, представящи се за граждани на Мароко, опитали да пресекат границата.

На 26.05.2023г. около 20:30 часа румънски граничен полицай забелязал две лица, движещи се между изчакващите за проверка камиони. При нареждане да спрат, мъжете прескочили оградата на граничната зона и направили опит да се укрият в зелената растителност. След задържането им, се оказало, че нямат документи за самоличност. Представили се като марокански граждани, които пътували от Турция към Румъния под ремарке на товарен автомобил, без знанието на водача. Русенската прокуратура им повдигнала обвинение за това, че на ГКПП „Дунав мост“ направили опит да излязат през границата на страната без разрешение на надлежните органи.

Според въззивните магистрати, Районен съд – Русе правилно е преценил и е взел по отношение на обвиняемите мярка задържане под стража. Лицата са влезли нелегално в България без документи за самоличност, нямат постоянен адрес и средства за препитание. Това води до извода, че е налице изключително висок риск, ако по отношение на тях не бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда, да се укрият или извършат престъпление, свързано с напускане територията на страната по нерегламентиран за това ред. Възраженията на защитника, че в ареста чуждите граждани нямали възможност да изповядват необезпокоявани вярата си, са отхвърлени и от двете инстанции с мотива, че всяка мярка за неотклонение съдържа по дефиниция ограничения, които са неизбежни, но оправдани. И другото искане да се приложи „настаняване в дом за бежанци при строг режим“, също е счетено от съда за неоснователно, тъй като такава мярка липсва в Наказателно-процесуалния кодекс.

Определенията на Районен съд – Русе са потвърдени изцяло и вече са в законна сила.

Сподели: