съдебна палата русе

Осъден на „Пробация“ ще изтърпи наказание „Лишаване от свобода“

Окръжен съд – Русе замени наложеното на 22-годишния К. С. наказание „пробация“ с „лишаване от свобода“, което да се изтърпи при първоначален общ режим.  

На 12.10.2018 г. К. С. се признал за виновен и сключил споразумение, което било одобрено от Районен съд – Кубрат, за това, че на 03.08.2018 г. в гр. Кубрат по хулигански подбуди причинил лека телесна повреда на 67-годишния И. П. Наказанието, което приел да изтърпи, било пробация за срок от една година с четири пробационни мерки. Това престъпление било извършено в изпитателния срок на влязлата в сила на 02.06.2016 г. присъда на Районен съд – Варна, с която му било наложено наказание лишаване от свобода четири месеца, отложено за три години за това, че в периода м.януари – м.февруари 2015 г. в условията на продължавано престъпление се съвъкупил с лице, ненавършило 14-годишна възраст.

Тъй като К. С. не изпълнявал пробационните мерки и след продължително издирване, от Пробационна служба – Русе внесли в Окръжния съд предложение за замяна на това наказание с ефективно лишаване от свобода. В проведеното на 15.05.2019 г. съдебно заседание по делото осъденият твърдял, че е напуснал града, тъй като нямал работа и жилище и заявил намерението си да изтърпи наказанието, но без да даде смислено обяснение за допуснатото отклонение.

Окръжен съд – Русе, като прецени събраните доказателства, с оглед направените искания, прие, че осъденият без основателна и уважителна причина напълно престанал да изпълнява всички наложени пробационни мерки. С определението си магистратите замениха наказанието „пробация“, наложено от Районен съд – Кубрат, с „лишаване от свобода“ за срок от три месеца и приведоха в изпълнение наложеното от Районен съд – Варна наказание „лишаване от свобода“ за срок от четири месеца. Така К. С. ще лежи в затвора общо седем месеца.

Определението може да се обжалва и протестира в 7-дневен срок пред Апелативен съд – гр. Велико Търново.

Сподели:

Още новини от деня