Отбор от Русенския университет с трето място от националния кръг на международния конкурс за статистически плакат 2020 - 2021

Отбор от Русенския университет с трето място от националния кръг на международния конкурс за статистически плакат 2020 – 2021

Приключи националният кръг от Международния конкурс за статистически плакат 2020 – 2021. Конкурсът се организира за втори път от Националния статистически институт на територията на България.

Целта на конкурса е да се развият уменията на учениците и студентите да използват статистическите данни като инструмент за изучаване на обществено-икономическите процеси и средата, в която живеят.

Участниците в трите категории имаха за задача да подготвят плакат на тема от областта на екологията, околната среда и устойчивото развитие, която да илюстрират със статистически данни от собствени проучвания или надеждни източници, като използват подходящи средства за визуализация.

В трите категории се регистрираха за участие 94 отбора от 24 града и 38 учебни институции в България. 57 отбора изпратиха своите плакати в срок:

  • Категория 1 (Ученици, родени през 2005 г. или по-малки) – 20 плаката
  • Категория 2 (Ученици, родени между 2002 г. и 2004 г. вкл.) – 34 плаката
  • Категория 3 (Студенти в университет/колеж) – 3 плаката.

Най-много плакати изпратиха участниците от Бургас и Варна – по девет, следвани от участниците от Пловдив – шест плаката, и от Добрич – пет плаката.

Победители и резултати в националния кръг:

Резултати: Категория 1

Резултати: Категория 2

Резултати: Категория 3

Победители в Категория 1:

1-во място: плакат „Лешоядите и младите хора днес“, отбор МИШЕЛ – СУ „Козма Тричков“, гр. Враца,

2-ро място: плакат „Замърсяването в малкия и големия град“, отбор Girls Power – СУ „Васил Левски“, гр. Троян

3-то място: плакат „Въздухът, който дишаме“, отбор Lionza – МГ „Д-р Петър Берон“, гр. Варна

Победители в Категория 2:

1-во място: плакат „Заобикалящата ни околна среда – Какво мога да направя, за да живея в един по-чист свят?“, отбор Sacramentum – ПМГ „Акад. С. Корольов“, гр. Благоевград

2-ро място: плакат Waste sorting – A bit more responsible for a much better future, отбор Тодор Рачински – ПГЗ „Тодор Рачински“, гр. Генерал Тошево

3-то място: плакат Personal Social Responsibility, отбор MEDA – ЧПГТП „Райко Цончев“, гр. Добрич

Победители в Категория 3:

1-во място: плакат To Bee or not to Bee?“, отбор FiveStats – УНСС, гр. София

2-ро място: плакат The new plague of the 21st century: SUGAR, отбор Пчели – УНСС, гр. София

3-то място: плакат Global Warming and Polar bears, отбор Chaos, РУ „Ангел Кънчев“, гр. Русе

Отборите, класирани на първо място в националния кръг, ще вземат участие в международния кръг на конкурса, който ще се проведе от 1 март 2021 г., а победителите в трите категории ще бъдат обявени по време на 63-ия световен статистически конгрес в Хага, Нидерландия, 11 – 15 юли 2021 година.

Сподели: