Отворена е тазгодишната процедура за кандидатстване за Европейска награда Натура 2000

Отворена е тазгодишната процедура за кандидатстване за Европейска награда Натура 2000

Областна администрация – Русе информира, че е отворена тазгодишната процедура за кандидатстване за Европейска награда Натура 2000. Инициативата се реализира за седма поредна година, а документи се приемат до 29 септември. Според областния управител Анатоли Станев това е една много добра европейска практика, в която България вече заема своето достойно място и трябва да продължи да го отстоява подобаващо.

Припомняме, че наградата „Натура 2000“ отличава организации или лица с успехи в природозащитата в 5 категории: трансгранично сътрудничество, съвместна работа за природата, комуникация, опазване на морето и опазване на сушата. Има и награда на гражданите, която предоставя възможност на широката публика да гласува за своя любим финалист. Всяка организация или лице, ангажирано с „Натура 2000“, може да кандидатства за наградите, включително национални и местни власти, предприятия, неправителствени организации, образователни институции, физически лица и др. В миналогодишното издание на наградите „Натура 2000“ българският информационен проект „Натура 2000 в България: нови хоризонти“, осъществен от „Зелени Балкани“, спечели приза в категорията „Комуникация“.

Предвижда се победителите да бъдат обявени на официална церемония в Брюксел през месец май догодина. Подробна информация за инициативата, както и форма за кандидатстване  са публикувани на: https://environment.ec.europa.eu/topics/nature-and-biodiversity/natura-2000-award/application-process_en.

През 2023-а отбелязваме и 31 години от създаването на мрежата от защитени зони „Натура 2000“ в Европейския съюз.

Сподели: