В Русе почетоха паметта на загиналия в Кербала Антон Петров

Отдаваме почит към паметта на военнослужещите, загинали в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак

На 27 декември 2021 г. се навършват осемнадесет години от атаката с камион-бомба на база „Индия“ в град Кербала, когато в следствие на експлозията загиват петима военнослужещи от първия български военен контингент, участвал в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак. По традиция в края на декември с военни ритуали в различни гарнизони в страната отдаваме почит към всички български военнослужещи, загинали в операцията на Многонационалните  сили в Ирак (операция Iraqi Freedom).

 Личният състав на Единния център за начална военна подготовка в гр. Плевен днес, 23 декември, почете паметта на военнослужещите от 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак. Пред паметната плоча, поставена във войскови район 1163 в града, беше отслужена панихида в тяхна памет. „Хората, които рискуват живота си не само като защитават териториалната цялост и границите на страната си, но и като служат далеч извън пределите на Родината, заслужават уважение и признателност“, подчерта в словото си  командирът на Единния център полковник Иван Вълев. Представители на Българската православна църква, организирани от Плевенския митрополит Игнатий, отслужиха молебен в памет на офицерските кандидати Иван Инджов, Свилен Киров, Гърди Гърдев и Димитър Димитров, и на всички други военнослужещи, загинали при изпълнение на воинския си дълг в мирно време. Паметта им беше почетена с едноминутно мълчание.

Военнослужещите от 61-ва механизирана бригада в гр. Карлово на 27 декември (понеделник) ще отдадат военни почести пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм. Те ще поднесат венци и цветя от името на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски. В памет на героите ще бъде отслужена панихида.

Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции  на 27 и 28 декември ще се преклонят пред паметта на офицерски кандидат Антон Петров и старши лейтенант Николай Саръев на панихидите, които ще се състоят в Русе и Крумовград.

Република България участва в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак от 22 август 2003 г. до края на 2008 г. с 11 военни контингента с обща численост 3 367 души. В хода на операцията даваме 13 жертви – майор Георги Качорин (загинал на 27 декември 2003 г.), старши лейтенант Николай Саръев (загинал на 28 декември 2003 г.), офицерските кандидати Иван Инджов (загинал на 27 декември 2003 г.), Антон Петров (загинал на 27 декември 2003 г.), Свилен Киров (загинал на 27 декември 2003 г.), Димитър Димитров (загинал на 23 април 2004 г.), Владимир Пашов (загинал на 24 октомври 2004 г.), Гърди Гърдев (загинал на 4 март 2005 г.), Преслав Стоянов (загинал на 3 май 2005 г.), Валентин Донев (загинал на 3 май 2005 г.), Марин Милев (загинал на 21 юни 2005 г.), Цветан Камов (загинал на 14 юни 2005 г.) и Паун Георгиев (загинал на 14 юни 2005 г.).

Споменът за загиналите български военнослужещи остава жив. Те са завинаги в редиците на Българската армия.            

сн. Архив  

Сподели: