Откриване на изложбата на Седмото международно биенале „Изкуството на миниатюрата“ ще се състои утре

Откриване на изложбата на Седмото международно биенале „Изкуството на миниатюрата“ ще се състои утре от 18 часа в Художествена галерия – Русе.

Организатори на събитието са Община Русе, Художествена галерия – Русе, Съюз на българските художници, Дружество на художниците Русе. За участие в конкурса творби изпратиха 188 артисти от България, Австрия, Босна и Херцеговина, Великобритания, Германия, Израел, Индия, Испания, Канада, Кипър, Корея, Полша, Румъния, Словения, Сърбия, Турция. На 2 октомври жури с председател Божидар Плазинич, Сърбия –художник, куратор; Ирена Петрова – Директор Дирекция „Култура и образование“; Иван Велчев – представител на СБХ; Бранко Николов – художник и Елена Великова – директор на ХГ – Русе, селектира произведенията и излъчи победителите в категориите живопис, графика, рисунка, скулптура и фотография, както и носителят на Голямата награда на Община Русе. Съгласно регламента на конкурса са осигурени допълнителни награди от обществени организации и спонсори.
В предстоящата експозиция ще бъдат показани 417 творби на 172 автора.

На официалната церемония  ще бъдат оповестени номинираните и наградени автори, а специално за гостите на събитието ще свири струнно трио „Динамик“.

Експозицията ще продължи до края на годината.

12 октомври 2019 г. (събота), 11.00 ч.
Изложба на Тео Ушев  и представяне на филма „Вълшебната планина“.

Изложбата включва 50 рисунки на художника Тео Ушев, създадени специално за филма. Тео Ушев е един от най-успелите български аниматори в световен мащаб. Автор е на повече от осемнадесет филма,  между които носителите на множество престижни награди: „Дневниците на Липсет“, „Глория  Виктория“, „Човекът, който чакаше“, „Тауър Бауър“, „Царица“, номинираният за „Оскар“ 2017 – „Сляпата Вайша, „Физика на тъгата“ (2019).  

Вълшебната планина – филм
Жанр: анимация 
Франция/Полша/Румъния, 2015, 97′
Режисьор: Анка Дамян

Под формата на анимaционна документална драма, биографията на Адам Яцек Винклер странства през близо половин век история.
Като полски бежанец в Париж, Адам живее живот без граници, искайки да промени света. Неговият приключенски живот взема остър завой през 80-те, когато той вижда себе си като рицар на ХХ век и напуска Франция, за да се бори с дилентантството и куража, рамо до рамо с командир Масуд срещу Съветската армия в Афганистан.

Сподели:

Още новини от деня