Отлично представяне на студентите - спортисти на Русенския университет на националната универсиада "Стара Загора" 2021

Отлично представяне на студентите – спортисти на Русенския университет на националната универсиада „Стара Загора“ 2021

Време за прочитане: 2 мин.

От 26 до 29 май 2021 г. в град Стара Загора се проведе Националната студентска универсиада, организирана от Асоциацията за университетски спорт Академик. В спортната надпревара по дванадесетте вида спорт, в условията на въведеното в страната извънредно санитарно положение, участваха около 900 студенти. Русенския университет също редуцира броя на своите участници и изпрати свои представители в шест вида спорт – плуване, тенис на маса, бадминтон, волейбол, лека атлетика и баскетбол 3×3. Въпреки необичайните условия, студентите спортисти на Русенския университет се представиха отлично и завоюваха 1 златен, 2 сребърни медала и постигнаха 8 призови класирания.

 Най-голям принос за постигнатите високи резултати отново имат плувците в лицето на Берна Чавдарова и Богомил Яковчев – спортисти на Русенския университет за 2020 година. Берна завоюва златен медал в плувната дисциплина 100 м свободен стил, сребърен медал на 100 м съчетано плуване и четвърто място на 100 м гръб. Богомил постигна две пети места – на 50 и 100 м гръб.

Богомил Яковчев и Берна Чавдарова

Отборите по баскетбол 3×3 на Русенския университет, заедно със своя треньор гл. ас. д-р Искра Илиева

На традиционното си високо ниво се представи отборът по тенис на маса в състав сестрите Ивелина и Адриана Иванови и Нелислава Любенова. Ивелина и Адриана имат съществен принос за класирането във финалния турнир на универсиадата, но поради отсъствието на Адриана във турнира се включи Нелислава. Отборът се представи отлично и завоюва сребърните медали в отборната надпревара.

Нелислава Любенова и Ивелина Иванова, заедно със своя треньор ст. пр. д-р Валери Йорданов – ръководител на катедра ФВС

               Първо участие на национално ниво регистрира отборът на Русенския университет по бадминтон в състав Александър Великов и Светослав Горанов. В условията на силна конкуренция нашите участници достигнаха финалната част на турнира по бадминтон и завоюваха призовото четвърто място.

  Светослав Горанов и Александър Великов, заедно със своя треньор гл. ас. д-р Илиян Илчев

Финалният турнир по волейбол отново бе на изключително високо ниво – в надпреварата участваха бивши и настоящи състезатели от националните гарнитури и състезатели от националната волейболна лига. Въпреки високото ниво и „дирижирания“ жребий, нашите волейболисти се представиха на много високо ниво и след победа над отбора на Нов български университет заеха призовото шесто място.

Отборът по волейбол на Русенския университет, заедно със своя треньор ст. пр. маг. Мима Войкова и представители на Университетския спортен център

Русенският университет се включи в лекоатлетическата надпревара с отбор от пет състезатели. Венцислав Генов завоюва призовото пето място в хвърлянето на диск, а Генади Маринов зае призовото шесто място в тласкането на гюле. Венцислав също участва в тласкането на гюле и зае седмото място. В отборното класиране по дисциплините от групата на хвърлянията нашите представители заеха призовото четвърто място. Таня Кадиева, участничка в състезанието на 800 м гладко бягане, участва във финалното бягане по дисциплината и зае осмото място.

Един от най-емоционалните спортове в рамките на Националната универсиада отново бе баскетбола. Русенския университет участва в надпреварата в състезанията по баскетбол във формата 3×3 с отбори при жените и мъжете. Мъжете заеха призовото шесто място, а жените се класираха на седма позиция.

Турнирът по баскетбол завърши с традиционното състезание по забиване в коша. Студентът на Русенския университет Радостин Колев стана едноличен победител и завоюва купата в тази атрактивна надпревара.         

Сподели:

Още новини от деня