Отново перфектни костюми на Първолета Чавдарова - Летиция за премиерата на "Перфектната система" в Националния театър в Букурещ

Отново перфектни костюми на Първолета Чавдарова – Летиция за премиерата на „Перфектната система“ в Националния театър в Букурещ

Премиерата на пиесата „Перфектната система“ в Националния театър в Букурещ преди няколко дни предизвика интереса на публиката и добри отзиви сред критиците с перфектно поставената адаптация на комедията в три действия „Системата Рибадие“ от Georges Feydeau и Maurice Hennequin. Покойният известен румънски художник и режисьор Йон Карамитру искаше да направи тази пиеса, но случайността отреди друг режисьор с арумънски корени – Тома Енаке, да работи по пиесата от 1892 година на автора Жорж Фейдо, популярен в северната ни съседка с редица други свои творби.

На сцената бяха пресъздадени невероятните режисьорски хрумвания и обрати в процеса на хипнотизирането на дама, чийто съпруг иска да напусне без особени трудности семейния дом. За да се пренесат зрителите преди повече от 120 години допринесоха прекрасните костюми на русенската дизайнерка Първолета Чавдарова – Летиция. Тя и екипът и се бяха постарали да покажат Бел епок („La Belle Epoque”) в пълния и блясък. Периодът се свързва с мир, просперитет, разкош и благоденствие.

Крал Едуард VII е една от фигурите, които задават стила в мъжкото облекло през периода. Така В подготовката на костюмите за актьорите тя избира едноредно или двуредно сако и панталон от вълнен плат в приглушени цветове. Напълно в съответствие с периода преди световните войни използваната от нея комбинация е на сако и закръглени предници, с панталон на райе или каре. Не са забравени бричовете до коляното или панталоните за голф. Добавка са шапката трилби (бомбе), която, заедно с каскета, се носи често при пътуване. Декоративните елементи са семпли, но съчетаването с бижута като карфици за вратовръзка, копчета за маншети и т.н., все още са разпространен статус символ.

Идеалът на „Бел Епок“ е зрялата дама с тяло, което образува силует, наподобяващ криволичещите органични линии, характерни за стила „ар нуво“. Поради това Летиция подчертава фигурата на главната актриса с нови екзотични детайли, но съобразявайки се основно с критерии като простота, ефирност, освободеност – по подобие на древногръцкия начин на обличане. Дневната рокля е с високо затворено деколте и платки от тюл отпред, допълнена с изящна брошка. Ръкавите при актрисите също се променят – от буфан до лек набор в горната част. Летиция използва шифон, коприна, кадифе, платовете са дюсови, допълнително обогатени с кожа, бродерии и т.н. Цветовете са нежни, пастелни, използва комбинации като керемидено, розово със сиво и златисто и т.н.

Като цяло, работата на перфекциониста – костюмограф Първолета Чавдарова – Летиция се вписва по много приятен начин в цялата сценография, а разнообразието допълнително засилва въздействието върху възприятията и постигането на желания ефект. Тя ще бъде търсена и занапред от румънските театрали, а междувременно в България всеки може да оцени по достойнство таланта и в мюзикъла „Бодигард“ на Борис Панкин. Той препълни зала 1 на НДК и ще може да се гледа на 11 ноември.

Сподели: