Отново по пътя на познанието

Отново по пътя на познанието

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ е домакин на третото издание на Националния младежки форум „Арнаудови срещи 2022. Пътят към познанието“. Организатори са библиотеката и Сдружение „Културни пространства“ в партньорство с Регионално управление на образованието – Русе. Конференцията се финансира по Програма „Култура“ на Община Русе.

На тържественото откриване на конференцията от името на кмета Пенчо Милков, който изпрати поздравителен адрес, присъства Таня Тодорова – началник отдел „Образование, спорт и младежки дейности“ в Община Русе.

Директорът на библиотеката Теодора Евтимова поздрави присъстващите и подчерта, че желанието на организаторите е да продължават да провокират и да стимулират интереса у младите хора да издирват и проучват литература, документи, факти за историята, фолклора, културните и обществените процеси в миналото и днес, като използват максимално богатия книжен фонд на библиотеките – извор на знания и реална информация. Тя пожела спорна работа на участници и жури и откри официално форума.

140 ученици, студенти и учители от Бургас, Варна, Видин, Враца, Джебел, Пловдив, Симитли, София, Стара Загора, Тетевен, Тутракан, Шумен и Русе представят свои доклади, презентации и мултимедийни изследователски проекти  в областта на хуманитарните науки в три работни секции. Участниците имат възможност да се включат във форума присъствено, онлайн през платформата ZOOM и чрез предварително изпратено видеопредставяне. Всички разработки се оценяват от компетентно жури.

В програмата на конференцията е включена прожекция на късометражния филм „Серафим“ и онлайн среща с неговия режисьор Ваня Донева. Участниците и гостите на библиотеката ще имат възможност да посетят личната библиотека на Михаил Арнаудов и музейната експозиция с библиотечни архивни материали.

Организаторите предвиждат издаването на електронно списание, в което ще бъдат публикувани отличените от журито разработки.

Сподели: