Няма засечен индийски вариант на COVID-19 в Русенско поне на този етап

Отново ще има възможност за имунизация без предварително записване на час срещу COVID-19 в Русенско

Отново ще има възможност за имунизация без предварително записване на час срещу COVID-19 в Русенско през почивните дни и следващата седмица. Това стана ясно от проведена среща днес между областния управител Борислав Българинов и временно изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. През уикенда на две места в областта ще бъдат отворени т. нар. „зелени коридори“. Единият пункт ще бъде в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“, като през тази седмица той ще работи само в събота от 09.00 до 14.00 часа. Другият специализиран кабинет, който ще бъде отворен е в МБАЛ „Юлия Вревска“ и той ще функционира със същото работно време от 09.00 ч. до 14.00 ч., но с тази разлика, че ще бъде отворен както в събота, така и в неделя. Макар и да няма сериозен интерес, в Бяла ще продължи ежедневно да функционира и вечерния кабинет за ваксинация в периода от 18.00 ч. до 23.00 ч.

През почти цялата следваща седмица в Русе също е осигурен „зелен коридор“. От понеделник до петък включително всеки ще може да се имунизира срещу коронавирусна инфекция в Тубдиспансера. Кабинетът е с работно време от 08.00 ч. до 16.00 ч., а на 12 юни, другата събота, той ще работи от 09.00 ч. до 14.00 ч.

Навсякъде са осигурени достатъчни количества ваксини, така че всеки ще може да направи избор между иРНК и векторна ваксина. Препаратите между които ще може да се прави избор са на „Пфайзер“, „Астра Зенека“, като на места ще се прилага и този на „Модерна“.

От лечебните заведения апелират за спазване на всички противоепидемични мерки, сред които са носене на защитна маска и спазване на дистанция от поне 1.5 м. между чакащите. В останалите имунизационни кабинети ще се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизация, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци.

До момента в областта са извършени 36535 имунизации, като повторна доза са получили 15253 лица, т.е. при тях имунизационният процес е приключил. За последното денонощие са поставени 583 ваксини, като близо 200 от тях са първи прием на някоя от ваксините.

По време на срещата Българинов запозна д-р Генева с взетите решения на провелия в сряда Областен оперативен щаб, както и с идеята за провеждане на предстоящата разяснителна кампания от ползите при имунизация срещу коронавирусна инфекция. От своя страна тя увери Българинов, че е налице пълна приемственост в институцията.

Сподели: