От април до юни предстои да се проведе нова процедура за попълване на националната система за опазване на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България”

От април до юни предстои да се проведе нова процедура за попълване на националната система за опазване на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България”

Време за прочитане: 2 мин.

От април до юни предстои да се проведе нова процедура за попълване на националната система за опазване на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България”. Инициативата е част от пилотна програма на ЮНЕСКО, която тръгва у нас през 2008-а, като целта й е съхраняването на знанията и уменията, свързани с уникалността на родните традиции и най-вече празници, обреди, игри, както и фолклорното богатство на отделни райони.  

Кандидатурите от региона следва да се подават в Областна администрация – Русе до 10 май на адрес: гр. Русе, пл. „Свобода“ 6, ет. 4 или на e-mail: governor@ruse.bg. Постъпилите предложения ще бъдат разгледани от комисия, съставена със заповед на областния управител, като в нея ще бъде включен експерт от Института по етнология и фолклористика при Българската академия на науките, представител на Регионалния исторически музей, както и краеведи, а също и други специалисти, работещи в тази сфера. След излъчването на областните кандидатури окончателната селекция ще бъде извършена на национално ниво. Тогава ще се реши и кои предложения ще бъдат включени в националната представителна листа на нематериалното културно наследство. Право на номинации имат народните читалища, общинските, регионалните и държавните музеи, както и юридически лица с нестопанска цел и с предмет на дейност в сферата на нематериалното културно наследство. Подкрепа в целия процес ще бъде осигурена и от страна на Регионалните експертно-консултантски и информационни центрове „Читалища“, като за пореден път подкрепата си заяви и Мануела Симеонова, която е експерт там, а същевременно и председател на Дружеството на писателите в дунавския град.

Припомняме, че списъкът се обновява на две години, а в него достойно място заема област Русе. Един от най-ярките примери е обредната игра „Джамал“, типична за ивановското село Кошов. Джамалът е зимна обредна игра в периода след Мръсните дни, изпълнявана по Ивановден от ергени, водени от женен мъж. Заедно те разиграват чучело в животинска форма, наречено Татунчо. Играта на маскарадната дружина цели да създаде ред и да подреди света след хаоса, настъпил с края на старата година. По думите на местните ритуалът датира от 1875 година. За съжаление постепенно бива забравен, но от 1976 година инициативни самодейци успяват да отново да го възстановят.

Сред останалите примери за нематериално културно наследство в близост до региона са Лазарките от тутраканското Старо село, както и ритуалът „Буенец“, който е част от лазаруването и е типичен за кубратското село Юпер.

Сподели:

Още новини от деня