От днес започна ваксинацията срещу COVID-19 на бездомните и скитащи лица в област Русе

От днес започна ваксинацията срещу COVID-19 на бездомните и скитащи лица в област Русе

От днес започна ваксинацията срещу COVID-19 на бездомните и скитащи лица в област Русе.  Планирано е през деня с ваксината на „Астра Зенека“ да бъдат имунизирани 10 души, като графикът е направен така, че това да се случва през интервал от поне 15 минути, за да се избегнат струпванията на много хора на едно място. „Правя го за лична безопасност, както и за тази на околните. Не се притеснявам от това коя ваксина ще ми бъде поставена. За мен е важно да се имунизирам колкото е възможно по-бързо.“, това сподели първият ваксиниран днес 66-годишният Кирил Цветков, който през зимните месеци разчита на кризисната трапезария на БЧК в дунавския град. Именно тя се превърна в импровизирана амбулатория, където се извършва ваксинацията на една от най-уязвимите групи. Вторият човек, който беше имунизиран е 56-годишната Антоанета Дончева, която като мотив също изтъкна собствената си безопасност и тази на хората, с които се среща.

На дошлите да се имунизират им се измерва кръвно налягане и температура, а лекар от Регионалната здравна инспекция ги разпитва за здравословното им състояние и затова как се чувстват. В случая става дума за д-р Елисавета Светославова. Ако някой от имунизираните се почувства зле, той може да потърси лекарска помощ в някоя от болниците, а ако има леко неразположение от БЧК също са готови да реагират.

Д-р Светославова заяви още, че в най-кратки срокове се планира да започне имунизация на трудно подвижни хора по домовете им, като поставянето на ваксините ще се извършва отново от мобилен екип на РЗИ. Според лекарката е необходимо масова ваксинация да започне и сред ромското население, особено при лицата, които нямат лични лекари.

 Колкото до страничните ефекти, то нейните наблюдения са, че по-възрастните хора понасят много добре имунизацията с препарата на „Астра Зенека“. При по-младите рядко се наблюдават леки странични ефекти като повишаване на температурата в рамките на няколко часа.

Предвижда се другият четвъртък да бъдат имунизирани още 10 човека. Припомняме, че като бездомни и скитащи в Русенско са регистрирани около 60 човека. Всички те имат възможност да се имунизират срещу коронавирусна инфекция, като инициативата се осъществява съвместно между местното РЗИ и русенския Червен кръст. Планът за имунизация беше обсъждан и с ръководството на Областната управа.

Сподели: