От „Млади сърца“ в Ценово търсят съименници из цялата страна

От „Млади сърца“ в Ценово търсят съименници из цялата страна

Членовете на Пенсионерския клуб „Млади сърца“ в Ценово започнаха да реализират една изключително благородна инициатива. Идеята е да се открият всички пенсионерски организации, които носят туптящото име в цялата страна. „В социалната мрежа досега са регистрирани само четири клуба с това име. Може би има много структури, които носят като нашето име, но те не са известни в публичното пространство и за тях няма гласност“, сподели председателката на „Млади сърца“ в Ценово Румяна Иванова. Един от клубовете, който също развива активна дейност, се оказал в Кърджали.

След няколко телефонни разговора между двамата ръководители на клубовете срещата била уговорена. Решено било първо ценовчани да гостуват, а от Кърджали да върнат визитата през пролетта. Макар и на първа среща ценовчани и кърджалийци се чувстваха като повече от стари приятели. Домакините радушно посрещнаха представителите от долното течение на Янтра. Те не само се похвалиха с добре стопанисваната клубна база, но и разказаха за дейностите, които развиват. Гостите също се бяха подготвили добре и изненадаха с много подаръци своите съименници от Кърджали. На една от стените веднага беше окачена икона с лика на Света Богородица, която да бъде като своеобразен закрилник на начинанието. Баницата макарина, типична единствено за района на Ценово, отново предизвика по фурор. Деликатесът едвам стигна за присъстващите, но всички си „облизаха пръстите“. И започнаха сладките разговори – за историята и забележителностите на двете населени места, за дейностите, които развиват двата клуба. Представителите от Ценово имаха възможността и да разгледат някои от красотите на Кърджали. Те се разходиха по алеите около Водното огледало, запалиха по свещичка за здраве в църквата на Боян Саръев, насладиха се на експонатите от постоянната експозиция на Регионалния исторически музей. Силно впечатление предизвикаха разделите, посветени на местните занаяти – производството на дървени въглища и преработката на мляко. Вечерните часове бяха посветени на овладяване на тънкостите на фолклорните ритми от двете фолклорни области. Разликата в стъпките между хората на северняците и южняците бързо бяха преодолени, но всички се хванаха на Дунавското и Елениното. Народните песни и старите градски шлагери се носиха до късна доба и огласяха вълнуващата среща. По обратния път групата от Ценово се зареди с положителна енергия и емоции в археологическия комплекс „Перперикон“.

„Направихме първата стъпка за създаване на обединение на пенсионерските клубове с името „Млади сърца“ в цялата страна. Искрено се надявам, че инициативата ни ще получи широк отзвук, а общността от побратими постоянно да расте“, сподели в края на срещата Румяна Иванова.

Сподели:

Още новини от деня