младежи драскат графити

От началото на годината до този момент в Русе има регистрирани 16 вандалски прояви

Време за прочитане: < 1 мин.

От началото на годината до този момент в Русе има регистрирани 16 вандалски прояви. Те са установени с помощта на камерите за видеонаблюдение.

В Русе постоянно се увеличава броя на камерите за видеонаблюдение, които имат и превантивна цел, каза днес заместник – кметът по комунални дейности Димитър Недев. Двете полицейски управления и Пътна полиция имат точки за достъп до камерите, добави той. Камерите позволяват да се разпознават лица и белези по тялото. Всяка проява с повреда на общинско имущество ще се санкционира с възстановяване на щетите.

6 от тези прояви са свързани с лица, които рисуват по фасадите на сградите.

Община Русе ще закупи на първо време една специализирана машина на стойност 4 000 лева, с която от следващата седмица ще се почистват графитите на всевъзможни места. Впоследствие ще се закупят и още.

Община Русе предстои да осъществи среща с тези младежи, като с тях ще се обсъдят места, където ще могат да творят и ще се опазват техните произведения. Засега се обсъжда това да бъдат мостове, трафопостове и пр. Ще бъде предложено творбите им да са с определена тема, а не из целия град да има драсканици според хрумванията им.

Много вандалски прояви има по отношение на изтръгнати и повредени колчета против паркиране.

За много от проявите е потърсена отговорност и са заплатени щетите от родители или настойници.

Заместник кметът призова гражданите да са бдителни и да подават сигнали, а в същото време да се противодейства в училищата, с подкрепата на родителите.

Над 152 лева са заплатени за ремонта на чешмичката, потрошена пред хотел „Дунав плаза“, добави Недев.

Сподели:

Още новини от деня