От Новград даряват 2400 лева, събрани на благотворителен базар, за филм за Хаджи Димитър Стефан Караджа

От Новград даряват 2400 лева, събрани на благотворителен базар, за филм за Хаджи Димитър Стефан Караджа

Време за прочитане: 2 мин.

Още в първите дни след новогодишните празници ще бъдат преведени близо 2400 лева по сметката на екипа, който работи над филма за Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Парите бяха събрани по време на благотворителния концерт и базар за Рождество Христово, който се проведе в Новград. В благородната инициатива се включиха почти всички жители на населеното място.  По щандовете на базара свои експонати подредиха възпитаниците на местното училище и детска градина, самодейци от всички групи към Народно читалище „Христо Ботев“, членове на неправителствената организация „Лидер“ и участници от Пенсионерския клуб „Янтра“. На сцената в читалището оживяха обичаите от празнично-обредната система, свързани с коледните празници.

„Снимането на филма за живота и подвига на двамата войводи започна още в края на лятото. Много от кадрите са заснети в района на Новград, където четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа слиза на българския бряг преди 150 години. По този начин паметта на героите ще бъде увековечена за идните поколения“, разказва библиотекарката Филиз Мехмедова. Документалният филм е посветен на живота и подвига на двамата велики българи и четата им, дали живота си за освобождението на България. Работното заглавие на лентата е „Мъже от огън“, а режисьор на продукцията е Олег Ковачев. Още в самото начало на снимачния процес станало ясно, че бюджетът на продукцията е изключително скромен. Така се родила идеята за финансова подкрепа на екипа. Инициативата била приета безрезервно и с голямо въодушевление от жителите на Новград. И както става в приказките – речено-сторено. Инициативният комитет единодушно решил, че най-доброто време за събиране на финансови средства е по време на коледния концерт в читалището. Така всички участници предложили ръчно изработени предмети. Всеки дарявал според възможностите си и в кутията започнали да се събират левче по левче.

Гост на празничното тържество беше народният представител Светлана Ангелова. Всички присъстващи бяха заредени с голяма доза позитивизъм, много положителни емоции и добро настроение.

Сподели:

Още новини от деня