От пет до седем лева варира цената за килограм жив шаран в Русе

От пет до седем лева варира цената за килограм жив шаран в Русе

От пет до седем лева варира цената за килограм жив шаран в Русе.

По повод на предстоящия празник Никулден – 6 декември, инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ извършват засилени проверки на търговски обекти за продажба на риба, коментира директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.

Той обясни, че досега са извършени 40 проверки на специализирани обекти за продажба на риба в областта. Нарушения не са установени. Не е регистрирана и незаконна продажба на риба по улиците, каквито случаи е имало предишни години.

Дяков обясни, че проверките, които се извършват целогодишно, дават ефект. Отделно, размерът на санкциите също не е нисък.

Например, ако търговец не може да представи придружаващ документ за продаваната от него риба, глобата за физическо лице е от 1000 до 2000 лева, а за юридическо – от 2000 до 4000 лева.

Дяков каза, че повечето търговци, които продават риба, имат регистрирани рибовъдни стопанства.

Той коментира също, че немалко служители от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе са с коронавирус, а други са карантинирани, тъй като са имали контакт със заразен. По тази причина има затруднение при проверките, но все пак дирекцията успява да се справя с осъществяването на контрола.

Сподели: