От Русе: България и Румъния подписаха протокол за изменение и допълнение на споразумението относно презгранични операции за air policing

От Русе: България и Румъния подписаха протокол за изменение и допълнение на споразумението относно презгранични операции за air policing

Време за прочитане: 2 мин.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов проведе днес, 18 март, в гр. Русе официална среща с държавния секретар по отбранителна политика, планиране и международни отношения в Министерството на националната отбрана (МНО) на Румъния Симона Коджукару. В двустранните консултации участва и Н. Пр. Бръндуша Йоана Предеску – извънреден и пълномощен посланик на Румъния в България.

На срещата бяха обсъдени въпроси от двустранен и регионален характер в сферата на сигурността и отбраната и в контекста на членството на двете страни в НАТО и ЕС. Подписан беше и Протокол за изменение и допълнение на „Споразумението между правителството на Република България и правителството на Румъния относно презгранични операции за Air Policing”. Протоколът е одобрен с решение на Министерския съвет от 16 декември 2020 г. и доразвива и надгражда датиращото от 2011 г. Споразумение между правителството на Република България и правителството на Румъния относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство. Заместник-министър Запрянов е упълномощен да проведе преговорите и да подпише Протокола от името на правителството на Република България.

„С подписването днес на Протокола за изменение и допълнение на датиращото от 2011 г. Споразумение между нашите две правителства относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство ние доразвиваме и надграждаме не само националните си способности, а и тези на трети страни успешно да изпълняват задачи по охрана на въздушното пространство на Алианса над двете държави“. Това каза заместник-министър Атанас Запрянов след подписването на Протокола. „С този акт ние потвърждаваме ангажираността си за засилване на двустранното отбранително сътрудничество във всичките му измерения и аспекти. Убеден съм, че с общи усилия ще успеем да изпълним поетите от нас съюзни ангажименти и нашите две страни ще продължат да допринасят за опазване на сигурността на въздушното пространство на Алианса“, заяви заместник-министърът на отбраната.

След подписването на Протокола, при последваща ратификация от парламентите на България и Румъния, ще се даде възможност на трети страни-членки на Алианса, базирани на териториите на двете държави, да осъществяват презгранични операции в условията на изпълнение на задачи по охрана на въздушното пространство (Air Policing).

В състава на българската делегация за двустранните консултации бяха включени бригаден генерал Радостин Илиев – директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ и експерти от Министерството на отбраната.

Двете страни потвърдиха ангажираността си за засилване на двустранното сътрудничество в областта на отбраната, както и в контекста на членството си в НАТО и ЕС.

Сподели:

Още новини от деня