От Русе: Доц. Атанас Мангъров не очаква втора вълна на зараза от коронавирус наесен

Време за прочитане: 2 мин.

Не очаквам да има втора вълна на зараза от коронавирус през есента в този апокалиптичен смисъл, в който се говори. Това коментира в Русе доц. Атанас Мангъров – началник на Детската клиника към Инфекциозна болница в София.

По думите му този вирус, ако евентуално остане сред населението, в никакъв случай няма да предизвика епидемична заболяемост – „в този смисъл, в който се очаква, когато се казва за втора, трета вълна“.
„По начало тези вируси нямат способността да живеят трайно сред човешката популация. Мисля, че в момента сценарият, който се развива, в значителна степен повтаря това, което се случи през 2002 – 2003 година. Тогава първият вирус на SARS се появи през ноември 2002 г., вихри се цяла зима и пролет на 2003 г., а през юни 2003 г. изчезна. Това е, което може да се очаква. Дори и този вирус да остане, той ще остане в състояние на едно тлеене, но в никакъв случай не и на епидемични взривове“, заяви Мангъров.

По думите му обстановката в момента се нормализира.
„Вижда се, че нещата вървят към своя край. Хубаво е, колкото може по-бързо да се върнем към нормалния начин на живот. Хубаво е също така да спрат тези сутрешни изпълнения с Щаба, от които мисля, че няма нищо добро. Хубаво е да се обърнем назад и да погледнем това, което се случи, да се опитаме да разберем защо се случи. Защото всеки, който не познава, който не прави разбор на историята си, е осъден да я повтаря“, заяви Мангъров.

Той участва в Русе в медицински форум на тема „COVID-19 – в настоящето и въпросът за бъдещето“, организирана от партия „АБВ“.
Председателят на партията Румен Петков заяви, че на 22 май тази година е изпратил заявление по Закона за достъп до обществената информация до Министерския съвет. С него той иска да му бъде предоставено копие на водените протоколи от проведените заседания на Националния оперативен щаб. Петков каза, че така ще се разберат мотивите за всяко едно действие, предприемано от Щаба.

/Източник – БТА/

Сподели:

Още новини от деня