жп терминал летище букурещ

От септември ще заработи жп терминала на летището в Букурещ

Железопътният участък, който ще свързва най-голямото летище в Букурещ – Анри Коанда – със съществуващата железопътна система и основната жп гара на румънската столица – Гара де Норд, е завършен на 65%. Връзката трябва да бъде завършена и да започне да функционира до края на август тази година, съобщават днес от транспортното министерство след посещение на строителната площадка на 6 май.

„Железопътната линия, която е с дължина около 17 километра, ще бъде готова през август и ще позволи на пътниците да стигнат от международното летище Анри Коанда до Gara de Nord само за 15 минути“, пише в Букурещката компания за летища (CAB) Фейсбук публикация. Там бяха публикувани и нови снимки от работата по проекта.

Проектът включва изграждането на близо 3 километра двойна железопътна линия плюс 1,5-километров виадукт, който ще преминава над DN1, най-натоварения път в Румъния, и пътнически терминал на летището (зеленият купол на снимките). Стойността на договора е 398 млн. RON (84 млн. Евро) плюс ДДС.

жп терминал летище букурещ

Проектът бе оспорен в съда от хотели в района на летището, както и от румънския милиардер Йон Тиряк, който притежава ледената пързалка в близост до маршрута на влака. Транспортното министерство обаче постигна споразумение с хотелите, като по този начин премахна последната пречка за завършване на проекта, заяви министърът на транспорта Лучиан Боде на 6 май. Транспортното министерство също уреди спора с Tiriac по-рано тази година, след като се съгласи да построи гара до неговата ледена пързалка, според ClubFeroviar.ro.

„Досега изпълнителят няма повече пречки и няма повече извинения да не спази крайния срок в договора. Договореният краен срок е края на август 2020 г. “, заяви транспортният министър Лучиан Боде.

Договорът за влаковата връзка от летището Отопени до Букурещ е подписан през май 2019 г. Румънските власти обещаха да завършат този проект преди началото на Европейското първенство по футбол – EURO 2020, в което Букурещ е един от домакините. Турнирът обаче беше отложен за 2021 г. заради пандемията COVID-19.

Нека припомним, че между Русе и Гара де Норд се движи точно 1 (един) влак на ден (и втори в обратната посока). Така че връзката реално е неизползваема за пътуване с влак от България. Членство в ЕС или не, влакът си остава само един и няма изгледи (а вероятно и интерес) да се увеличи техния брой.

Сподели:

Още новини от деня