С концерт бе открит новият творчески сезон на съставите от ОбДЦКИ - Русе

От тази година ОбДЦКИ – Русе има и свой канал в You Tube

Дейността на Общинския детски център за култура и изкуство – Русе се разпределя в две направления: художествено-творческа и културно-развлекателна.

През 2019/2020 учебна година Центърът има изградени 22 форми на работа и обхваща над 1 100 деца и младежи, които изявяват своя талант и разширяват знанията си в областта на културата и изкуствата.

Основно място е отредено на българския фолклор, като над 500 деца на възраст от 6 до 20 години участват в трите фолклорни ансамбъла „Здравец“, „Зорница“, „Русчуклийче“ и в Школата за народно пеене.
В областта на музиката се изявяват Детският хор „Дунавски вълни“, Детска вокална група „Слънце“, Тамбурашкият оркестър „Русе“, Школа по пиано, Школа по духови инструменти и Школа по китара. Броят на обучаваните деца е над 350, а възрастовата граница е от 4 до 19 години.

В направление танцово изкуство са едни от най-атрактивните състави – Формация за модерен балет „Мираж“, Танцова школа по салса, меренге и бачата, Студио за класически балет „Арт денс класик“ и най-новата формация по Кей-поп. Броят на записаните деца е над 300.

Към ОбДЦКИ работят изключително успешно и Студио „Театър“ за тийнейджъри, Детска театрална работилничка „Сладурите“ за деца начален курс, Школа по изобразителни изкуства, Школа по народно-приложно изкуство и етнография „Непресъхващ извор“, Клуб „Приятели на книгата“ и Клуб по шах. Настоящата година беше изключително успешна за талантливите малки художници от Школата по изобразителни изкуства. Те участваха в множество национални и международни конкурси, от които спечелиха над 50 награди и сертификати. В тези формации работят над 250 деца и младежи.

В направление „Културно-развлекателна дейност“ Общинският детски център за култура и изкуство – Русе създава условия и организира културни прояви и инициативи, които допринасят за обогатяване на културния афиш в града.

Центърът участва активно в Есенен салон на изкуствата, в Коледен фестивал – с Коледни концерти на ДХ „Дунавски вълни“, Коледен концерт на ДВГ „Слънце“ и Тамбурашкия оркестър „Русе“ и Коледен концерт на всички състави, който се проведе в Доходното здание и с него беше отбелязана 60-годишнината на Центъра.

ОбДЦКИ е организатор и домакин на Националния фолклорен конкурс „Дунавски славеи“ през месец март и на Националния ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“. И двата фестивала са в Националния календар на Министерството на културата, но за съжаление, тази година поради пандемията и двата не се състояха.

През м. юни 2020 г. чрез интернет беше обявен и проведен първият Национален конкурс за детска рисунка „Светът е цветен за всички детски очи“, в който се включиха над 250 деца в две възрастови групи от цялата страна.

Въпреки пандемията и трудните условия, ДВГ „Слънце“ и ДХ „Дунавски вълни“ не спряха своята работа и успяха да изработят видеоклипове за 6 май – Денят на Русе и 24 май – Денят на българската писменост, просвета и култура.

Друга голяма проява, която ОбДЦКИ организира, е ХІІІ-то издание на Националния ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“. Чрез него е предоставена възможност на деца и младежи от страната да покажат своя талант в писането на поезия, проза и в създаването на ученически вестници и телевизионни предавания. Темите, по които писаха децата в тазгодишното издание, бяха посветени на 100 години от рождението на Джани Родари, 140 години от рождението на Йордан Йовков и 125 години от рождението на Гео Милев. Чрез разработен и спечелен проект по Програма „Култура“ на Община Русе Общинският детски център успя да издаде алманах „Пулсът на думите“ – сборник с творби на ученици, наградени в Националния ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ от 2009 до 2019 г.

От тази година Центърът има и свой канал в You Tube, където могат да се видят клипове с изпълнения на всички формации от ОбДЦКИ.

Сподели: