електробус

От 1 февруари децата до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт на община Русе

От 1 февруари 2024 г. децата до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт. Децата до 7 години ще продължат да пътуват безплатно по междуселищния автомобилен транспорт, а от 7 до 14 години – ще ползват 50% намаление. Това става ясно от Постановление на Министерския съвет (ПМС) от 28.12.2023 г., с което досегашните намаления, утвърдени от 1 февруари 2023 г. и важащи до 31 декември, се запазват до 31 януари 2024 г.

Според новата разпоредба възрастните граждани и учащите ще ползват 50% намаление от редовната цена на абонаментните карти за градския транспорт и междуселищните автобусни линии. Досега намаленията бяха между 40 и 70% в зависимост от категорията и вида на пътуване. Според промените в изискванията, утвърдени от министъра на транспорта и съобщенията, картите на деца от 7 до 14 години ще са персонални и със снимка по утвърден образец. Освен това при издаването им ще се изисква и документ за самоличност на родителя/настойника, удостоверяващ постоянния или настоящия му адрес.

Цените на картите за лица с увреждания и намалена работоспособност няма да претърпят промени.

Жителите на община Русе, закупили карти на 2 януари, ще имат право да ги преиздадат по новия по-изгоден за тях режим.

Община Русе има готовност да приложи новите разпоредби, считано от 1 февруари 2024 г. Новите цени на абонаментите карти ще бъдат обявени на официалния сайт на местната администрация.

Сподели: