влак летище отопени букурещ

От 13 декември стартира ж. п. връзката между Gara de Nord и международното летище Otopeni

Три железопътни оператора в Румъния ще обслужват влаковете, които свързват Gara de Nord и международното летище Otopeni. Линията официално тръгва от 13 декември.

Най-много – 42 от общо 72 линии на ден ще се обслужват от националния оператор на пътнически ЖП превози – SNTFC CFR Călători, а останалите 30 влака са разпределени между частните оператори Regio Călători (20) и Transferoviar (10).

В обявеното разписание времето за пътуване от Gara de Nord до Otopeni ще бъде 20 минути, а влаковете ще се движат денонощно с интервал от 40 минути в посока.

За да стане факт директна връзка между Gara de Nord и летището бяха изпълнени два големи проекта – със 50,5 млн. леи от държавния бюджет на Румъния беше удвоена железопътната линия Могошоая – Балотещи, а с други над 412 млн. леи европейско финансиране беше изградена нова железопътна линия от Odăile до терминал T1 на международно летище Otopeni.

По разписание на БДЖ международният бърз влак София-Букурещ тръгва от българската столица в 7:10 и пристига на Gara de Nord в 17 часа. Отпътуването от Букурещ е в 11:00 часа, а пристигането обратно в София – в 20:07 ч.

Сподели: